Translate

21 Ağustos 2013 Çarşamba

KIŞ HAZIRLIKLARI- 1 KONSERVE DOMATES






Tatilden döner dönmez, bizim evde kış hazırlıkları tüm hızıyla başladı. Yaptıkça yapasım geliyor, gözüm bir türlü doymuyor. 20 kg. domates, yetmez bir 20 daha, yok o da yetmez hadi bir 20 daha... Bu haftamı gün aşırı pazarlarda geçirdim diyebilirim. Geçen sene Eylül ayında hazırladığım 80 kavanoz domates püresini Haziran ayı başında bitirdik. Bir 10 kavanoz daha olsaymış bana Haziran ayını da geçirtecekti halbuki! Neyse bunu da not alarak bu sene biraz daha fazla yapacağım galiba...  
Çok işim var, çok...Reçeller, marmelatlar, turşular hazırlanıyor, kavanozlar doluyor...

 Hepimizin evinde bu tatlı telaş vardır diye düşünüyorum bu aralar. Ben de sizlerle bu hazırlıklarımı paylaşmak istiyorum. Kış hazırlıkları serimizin ilk tarifi domates konservesi. Her evin ihtiyacı farklı olacağı için miktar belirtmek istemiyorum, ancak şunu söyleyebilirim ki 10 kg domatesten yaklaşık 6 büyük konserve hazırlayabiliyoruz.

Öncelikle işe kavanozlarımızı kaynar suda steril etmekle başlıyoruz. Unutmayız geçen seneden boş kavanozlarınız varsa onlara yeni kapak almalısınız çünkü eski kapaklar vakumlama özelliğini kaybeder.  Domates olarak az sulu olmaları nedeniyle yumurta şeklinde Çanakkale domateslerini tercih edin. Şu an pazarlarda, marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak domatesin kabuklarını soyabilirsiniz. Ben soymuyorum, tercih size kalmış.

 
Kabukları soymanın en kolay yöntemine gelince;  domateslerin taban kısmına çok derine inmeden bıçakla bir artı işareti çizin. Diğer taraftan tencerede su kaynatın. Bir tarafta da buzlu su hazırlayın.  Kaynayan suya domatesleri atalım. Yaklaşık 30-45 saniye tencerede tuttuktan sonra alıp hemen buzlu suya atın. Kabukların çok kolay soyulduğunu göreceksiniz. daha fazla tutarsanız domates pişmeye başlar bu da hem kabuklarının zor soyulmasına hem de domatesi concasse(küp şeklinde) kesecekseniz düzgün kesememenize sebep olur. (Küp şeklinde kesilmiş domatesleri porsiyonluk buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz.)

Daha sonra domatesin sap kısımlarını kesin ve domatesi 4'e bölüp rondodan geçirin. Geniş tencerelere doldurun. 10 kg için yaklaşık 1 çorba kaşığı  kaya tuzu, 1 çay bardağı sıvıyağı, yarım çay bardağı sirke, 2 tatlı kaşığı toz şekeri karıştırıp tencereye dökün. Kaynayana kadar ocağın altını açık tutun, kaynadıktan sonra altını kısıp yaklaşık bir saat pişirin. Bir kez de el blendırıyla domateslerin üzerinden geçin. (Motoru güçlü bir mutfak robotu kullanıyorsanız gerek yok.) Kavanozlara doldurup, ağızlarını sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirin, 1 gece bu şekilde bekletip ertesi gün raflara yerleştirin. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın.


18 Temmuz 2013 Perşembe

ÇİKOLATA SOSLU ISLAK KEK







Çikolata ve kek… Bir de ikisi birleşince oluşan lezzet… Tesadüfen denediğim bu tariften böylesine bir lezzetle karşılaşacağımı hiç tahmin etmezdim doğrusu.  Kekin içi nemli kaldı, üzerine de hazırladığım sosu döktüm, o da biraz çekti. Sonuç; özel günlerinizde gönül rahatlığıyla sevdiklerinize sunabileceğiniz muhteşem lezzette bir kek oldu.


Malzemeler:
Kek için:
2 su bardağı Kek un
2 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
170 gr. sıvıyağı
250 ml. Süt
2,5 yemek kaşığı kakao


Çikolata sos:
200 gr. süt
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı margarin
2 çorba kaşığı kakao
80 gr. parçalanmış bitter çikolata



Yapılışı:
Fırını 160 dereceye ısıtın. (Turbo) Şeker ile yumurtayı iyice kabarana dek çırpın. Daha sonra un, sıvıyağı, süt ve kakaoyu da ekleyip 3-4 dakika daha çırpın. 25-30 cm çapında bir borcam ya da fırın kabını yağlayın. Karışımı kalıba dökün ve yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin. Pişip pişmediğini bir kürdan ya da çöp şişi keke batırarak kontrol edin. (Hamur bulaşmıyorsa pişmiş demektir.)

Not: Kekin pişmesine yakın çikolata sosu hazırlayın.

Çikolata sos yapılışı:
Bir sos tenceresinde sütü ılıtın, pudra şekerini ekleyip eritin. Daha sonra kakaoyu ekleyin, iyice karışana dek pişirin. Ocağın altını kapatın, çikolata ve margarini ekleyip karıştırın.

Keki fırından çıkartın, üzerine kürdanla bir kaç delik açıp sosu dökün. Kek soğuduktan sonra kısa bir süre buzdolabında bekletip servis edebilirsiniz.




17 Temmuz 2013 Çarşamba

KIRMIZI VE BEYAZ LAHANA SALATASI




Salata, salata, salata... Her mevsim sofraların, öğünlerin vazgeçilmezi... Hele ki sıcak mı sıcak  yaz aylarında... Şöyle malzemesi bol olanından önünüze geldi mi bir öğün geçirtir size... İşte sizlere lezzetli mi lezzetli, yedikçe yedirten bir salata...





Malzemeler

Yarım kırmızı lahana
¼ beyaz lahana
1 adet orta boy kırmızı soğan(Ay şeklinde doğranmış)
1 adet kırmızı Meksika biberi
Yarım demet maydanoz
3-4 adet minik turp
2 adet limon
yeteri kadar zeytinyağı
Tuz






Yapılışı:

Lahanaları ince ince dilimleyin. Soğanla birlikte derin bir kaseye alıp biraz tuz ile ovup yumuşatın. (Daha sert seviyorsanız ovmayabilirsiniz.) Bir kez durulayın.  Diğer taraftan Meksika biberi, maydanozu ince kesin, turpu dilimleyin.  Tüm malzemeyi karıştırın. Zeytinyağı, limon ve tuz ile hazırladığınız  sosu çırpıp salatanın üzerine gezdirip tüm malzemeyi bir kaç saniye ovup sosu iyice yedirin. İsteğe bağlı olarak limon ve zeytinyağı miktarını artırabilirsiniz.

Afiyet olsun...



16 Temmuz 2013 Salı

SEBZELİ SULU KÖFTE






Malzemeler:
Minik köfteler için:
500 gr. Kıyma
2 yemek kaşığı pirinç
1 adet orta boy rendelenmiş soğan
2 yemek kaşığı un
tuz
Karabiber

1 adet havuç (küp şeklinde doğranmış)
2 adet orta boy patates (küp şeklinde doğranmış)
1 su bardağı bezelye
2 adet rendelenmiş domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
5-6 su bardağı tavuk suyu ya da su (çorbanın yoğunluğunu kendiniz ayarlayabilirsiniz.)

Yapılışı:
Köfte için tüm malzemeleri yoğurun ve minik köfteler yuvarlayın. Yuvarladığınız köfteleri üzerine un serpilmiş bir tepsiye koyun. Tepsiyi sallayıp unun tüm köftelere bulanmasını sağlayın.


Diğer taraftan zeytinyağını kızdırın. Önce havuçları sonra köfteleri kızartın. Rendelenmiş domatesi ekleyip tencerenin üstünü kapatıp bir kaç dakika pişirin. Daha sonra sıcak su, patates ve bezelyeleri ekleyin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerinde doğranmış dereotu ya da maydanoz ile servis edin.

15 Temmuz 2013 Pazartesi

FIRINDA İMAM BAYILDI





Malzemeler:
7-8 adet küçük boy patlıcan
4-5 adet orta boy soğan
3 adet küp şeklinde doğranmış domates (kabukları soyulmuş)
8-9 diş sarımsak
7-8 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
Zeytinyağı

Yapılışı:
Patlıcanları saplarını kesmeden alacalı soyun. Sapların sadece kenarlarını alın. Ortalarından boylamasına bir çizik atın ve tuzlu suda en az 15 dakika bekletin. Daha sonra derin bir tavaya 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı döküp kızdırın ve kuruladığınız patlıcanları döndürerek kızartın. Patlıcanlar yumuşadıktan sonra kağıt havlu üzerine alın.

Diğer taraftan soğanları ay şeklinde doğrayın. 2 kaşık zeytinyağında yumuşayıncaya kadar soteleyin. Soğanlar sotelenirken ortadan ikiye bölünmüş sarımsakları da ekleyin. Toz şeker, tuz ve domatesleri de ekleyip bir kaç dakika pişirip ocağı kapatın. Patlıcanları bir fırın kabına alın. Çizik attığınız yerden nazikçe ortasını açıp soğanlı içi paylaştırın. Soğanlı karışımın suyunu da fırın kabına dökün. Patlıcanların üzerine sivri biberleri koyup zeytinyağı gezdirin. Fırın kabını alüminyum folyo ile kaplayıp önce 30 dakika, folyoyu alıp 15 dakika daha pişirin.  Patlıcanlar iyice yumuşadıktan ve üzerleri kızardıktan sonra fırından çıkartın. Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirin.