Translate

1 Aralık 2013 Pazar

SHEPHERD'S PIE (KIYMALI, SEBZELİ, PATATES PÜRELİ PIE)



    ‘Shepherd’s Pie’ geleneksel bir İngiliz yemeğidir ve hemen her İngiliz’in bu yemeği kendine özgü bir yapış şekli vardır. Kimisi kuşbaşı etle, kimisi de benim  gibi kıymayla yapmayı tercih ediyor. Dana eti ile yapılan versiyonuna İngiltere’de ‘cottage pie’ deniyor.  Et ya da kıymayla birlikte istediğiniz sebzeyi kullanmakta özgürsünüz. Sadece patates kullanmanızı önermem, çünkü bu pie’ da,  etli karışım fırına dayanıklı bir kaba konuluyor ve üzerine patates püresi koyulup fırınlanıyor .





Malzemeler
500gr kıyma
1 adet doğranmış soğan
3 diş sarımsak
200-400gr sebze / doğranmış havuç, brokoli, karnabahar, renkli biberler, bezelye       
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber, istenilen baharatlar
1 tatlı kaşığı nişasta(Kıymalı, sebzeli yemeğe kıvam kazandırmak için kullanılacak)
4 yemek kaşığı ılık su

      Püre için:
      4 adet büyük boy patates
      1 yemek kaşığı tereyağı
      Yarım su bardağı krema
      Tuz, karabiber


Yapılışı:
Zeytinyağını bir tencereye koyun (ben wok kullandım) ve ısıtın. Soğanları ekleyin ve hafif rengi değişene kadar kavurun. Sarımsakları ekleyin, biraz daha kavurun. Sonra sırasıyla, havuç, renkli biberler ve kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Diğer sebzeleri ekleyin, hafifçe çevirip domates püresini ekleyin. Daha sonra et suyunu koyup sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber ve dilediğiniz baharatla tatlandırın. Nişastayı ılık su içinde eritin ve kıvamını artırmak için yemeğe ekleyin. Bir-iki dakika daha pişirip ocaktan alın.



Püre:
Patateslerin kabuklarını soyup iri küpler şeklinde doğrayın. Derin bir tencereye koyun, üstünü geçecek kadar su koyun. Tuz ilave edip patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra suyunu süzüp tencereye geri koyun. Tereyağı, krema, tuz ve karabiberi ekleyip patates eziciyle ezin. Gerekirse biraz daha krema ilave edebilirsiniz.  Patates püresini bir kaba alıp üzerini streç filmle kaplayın, ve soğutun. (Püreye değecek şekilde, böylece üzeri kabuk bağlamayacaktır.)

Hazırlamış olduğunuz sebzeli yemeği bir fırın kabına alın, üzerine patates püresini döküp düzeltin ve streçleyip buzdolabına koyun ve en az 1 saat bekletin.

Pürenin üzerine çatalla şekil verin, 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Afiyet olsun.
     
   

   

1 yorum:

  1. Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?



    İletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com

    YanıtlaSil