Kırmızı Biberin faydaları saymakla bitmez. Tam
bir C vitamini deposudur hatta C vitamini oranı limondan bile daha
çoktur. Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli kılar başlangıcından,
salatasına, ana yemeğine kadar yer aldığı her şeye hem lezzet
katar hem vitamin.
Gelin sofralarımızdan biberi, özellikle kırmızı
biberi eksik etmeyelim, çorbalara, yemeklerimize mümkün olduğunca ekleyelim.
Durum böyle olduğundan ve bizde bu biber her haliyle
sevildiğinden kırmızı biberin de kış hazırlıkları için hazırladığım çeşitlerden
biri olması tabii ki kaçınılamazdı.
Size önereceğim birinci saklama yöntemi şu şekilde;
istediğiniz miktar kapya kırmızı biberi güzelce yıkıyoruz, sonra közlüyoruz.
Közlemenin de türlü yöntemleri var tabii ki. Ben hemen hemen tüm marketlerde satılan
köz tavasını kullanıyorum. Közlemesi hem çok kolay oluyor hem de o gerçek köz
tadını alabiliyorum. İkinci yöntem ise fırında közlemek. Biberleri yağlı kağıt
serilmiş fırın tepsisine diziyoruz, 190 derece fırında iyice yumuşayana kadar
fırında tutuyoruz. Ocaktan ya da fırından aldığımız biberleri bir kaba
koyup hemen üstünü streç filmle kaplayıp bir müddet bu şekilde bekletirseniz
kabuklarının çok kolay soyulduğunu göreceksiniz.
Kabuklarını soyduktan sonra sap kısımlarını keselim
ve çekirdeklerini temizleyelim. İstediğiniz şekilde kesebilirsiniz. Ben şerit
şeklinde kestim, bu şekilde salatalarıma katması ve çeşitli mezeler hazırlaması
daha kolay oluyor bana göre. Sonra da porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetlerine
koyup derin dondurucuya koyuyorum. Patlıcanları da bu yöntemle
hazırlayabilirsiniz. Tabii kabuklarını soyduktan sonra kararmaması için
üzerlerine biraz limonlu suyu dökmekte fayda var.
İkinci yöntem ise kavanozda saklamak, yani bir nevi
kırmızı biber turşusu diyebiliriz. Yine aynı yöntemle biberlerimizi közleyip
istediğimiz şekilde kesiyoruz. Bunun için ek malzemelerimiz ve ölçülerimiz var.
Siz yapacağınız miktara göre ölçüleri ayarlayabilirsiniz.
Kırmızı
Biber Turşusu
Malzemeler:
2 kg kırmızı biber
2 baş sarımsak tanesi
1 su bardağı sirke
1 çay bardağı limon suyu
1 çay bardağı sıvıyağı
1 yemek kaşığı kaya tuzu
Biberlerimizi kavanozlara dolduralım, ayrı bir kapta
sirke, limon suyu ve tuzu çırpalım, karışımı kavanozlara paylaştıralım, üzerine
sıvıyağı döküp kapakları sıkıca kapatalım.
Not: Turşuyu uzun süre saklayacaksanız mutlaka
buzdolabına koyun.
ellerıne sağlık bende yaptım nefıs oluyor
YanıtlaSilEvet, şu son iki-üç haftadır bayağı bir telaş vardı evde kış hazırlıklarından dolayı. Zevkli telaşlar :))
Sil