Translate

15 Eylül 2012 Cumartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI-5 KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER


Kırmızı Biberin faydaları saymakla bitmez. Tam bir  C vitamini deposudur hatta C vitamini oranı limondan bile daha çoktur. Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli kılar başlangıcından, salatasına, ana yemeğine kadar  yer aldığı her  şeye hem lezzet katar hem vitamin.

Gelin sofralarımızdan biberi, özellikle kırmızı biberi eksik etmeyelim, çorbalara, yemeklerimize mümkün olduğunca ekleyelim.

Durum böyle olduğundan ve bizde bu biber her haliyle sevildiğinden kırmızı biberin de kış hazırlıkları için hazırladığım çeşitlerden biri olması tabii ki kaçınılamazdı.

Size önereceğim birinci saklama yöntemi şu şekilde; istediğiniz miktar kapya kırmızı biberi güzelce yıkıyoruz, sonra közlüyoruz. Közlemenin de türlü yöntemleri var tabii ki. Ben hemen hemen tüm marketlerde satılan köz tavasını kullanıyorum. Közlemesi hem çok kolay oluyor hem de o gerçek köz tadını alabiliyorum. İkinci yöntem ise fırında közlemek. Biberleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz, 190 derece fırında iyice yumuşayana kadar fırında tutuyoruz.  Ocaktan ya da fırından aldığımız biberleri bir kaba koyup hemen üstünü streç filmle kaplayıp bir müddet bu şekilde bekletirseniz kabuklarının çok kolay soyulduğunu göreceksiniz. 

Kabuklarını soyduktan sonra sap kısımlarını keselim ve çekirdeklerini temizleyelim. İstediğiniz şekilde kesebilirsiniz. Ben şerit şeklinde kestim, bu şekilde salatalarıma katması ve çeşitli mezeler hazırlaması daha kolay oluyor bana göre. Sonra da porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya koyuyorum. Patlıcanları da bu yöntemle hazırlayabilirsiniz. Tabii kabuklarını soyduktan sonra kararmaması için üzerlerine biraz limonlu suyu dökmekte fayda var.



İkinci yöntem ise kavanozda saklamak, yani bir nevi kırmızı biber turşusu diyebiliriz. Yine aynı yöntemle biberlerimizi közleyip istediğimiz şekilde kesiyoruz. Bunun için ek malzemelerimiz ve ölçülerimiz var. Siz yapacağınız miktara göre ölçüleri ayarlayabilirsiniz.

Kırmızı Biber Turşusu

Malzemeler:
2 kg kırmızı biber
2 baş sarımsak tanesi
1 su bardağı sirke
1 çay bardağı limon suyu
1 çay bardağı sıvıyağı
1 yemek kaşığı kaya tuzu


Biberlerimizi kavanozlara dolduralım, ayrı bir kapta sirke, limon suyu  ve tuzu çırpalım,  karışımı kavanozlara paylaştıralım, üzerine sıvıyağı döküp kapakları sıkıca kapatalım.

Not: Turşuyu uzun süre saklayacaksanız mutlaka buzdolabına koyun.



2 yorum:

  1. ellerıne sağlık bende yaptım nefıs oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, şu son iki-üç haftadır bayağı bir telaş vardı evde kış hazırlıklarından dolayı. Zevkli telaşlar :))

      Sil