Sonbaharın
habercisi yağmurlu ve serin havanın kendisini hissettirmeye iyice başladığı bu
günlerde dumanı tüten çorba kaseleri de
sofralarımızdaki yerini almaya başladı.
Bizde çorba sever
bir aile olarak her gün bir çorba
yapılmaya başlandı bile. Bir gün
domates, bir gün şehriye, bir gün sebze, birgün mercimek...
Mercimek
kültürümüzün vazgeçilmez önemli besin maddelerinden bir tanesidir. Mercimeğin
çeşitlerinden türlü yemekler, çorbalar, börekler, köfteler yapılır. Sarısı,
yeşili, kırmızısı hangi rengi olursa olsun mercimek bol lifli yapısı ve yüksek
oranda protein içermesi nedeniyle büyük-küçük herkesin tüketmesi gereken bir
besindir. Başta B vitamini ve demir
olmak üzere kalsiyum, magnezyum, bakır ,çinko, sodyum ve fosfor mineralleri
açısından da zengindir.
Besin değeri
oldukça yüksek olan mercimek vücut direncini artırır, vücuda enerji verir . Anne sütünü artırır, kansızlığa
iyi gelir. Kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur, bağırsakları
çalıştırır.
Faydaları
saymakla bitmeyen mercimeği sofralarımızdan eksik etmeyelim.
KİMYONLU SARI MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:
1,5 su bardağı sarı
mercimek
8 su bardağı et
ya da tavuk suyu
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
1/2 tatlı kaşığı
kimyon
Tuz, karabiber
3 yemek kaşığı
sıvıyağı
Yapılışı:
Mercimekleri
soğuk suda en az 15 dakika bekletin.
Yıkayıp iyice suyunu süzün. Soğanları, havucu ve patatesi doğrayın.
Derin bir tencerede sıvıyağı ısıtın,
soğanları hafifçe kavurun, sonra havuçları atıp kavurmaya devam edin. Sırasıyla
mercimekleri, en son da patatesleri koyup biraz daha kavurun. Sıcak et ya da
tavuk suyunu ekleyin, tuz, karabiber ve kimyonunu ilave edin, sebzeler ve
mercimek iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra el blendırı
yardımıyla sebzeleri ve mercimeği ezin.
çok güzel gorunuyor ellerıne sağlık kimyon yakışıyor mercımege
YanıtlaSilÇok teşekkürler. Kesinlikle kimyon mercimeğin , özellikle çorbada ve bazı böreklerde olmazsa olmazı bence
YanıtlaSil