Translate

22 Eylül 2012 Cumartesi

SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI





Sonbaharın gelmesiyle birlikte halk arasında yeşil karnabahar olarak bilinen brokoli de market ve pazarlardaki yerini almaya başladı. Brokoli ; ülkemizde  salatası, çorbası, zeytinyağlısı, etlisi olmak üzere çeşitli şekillerde tüketilen betakaroten, kalsiyum ve C vitamini deposu bir sebzedir.  Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, antibiyotik vazifesi görür. Bir çok önemli hastalığın tedavisinde brokolinin içerdiği bazı maddeler kullanılmaktadır. Gördüğünüz gibi brokolinin faydaları saymakla bitmiyor. Hazır mevsimi de gelmişken bu sebzeyi sofralarımızdan eksik etmeyelim, türlü şekillerde hazırlayıp küçük büyük herkese sunalım. İlerleyen günlerde brokoli ile hazırlanan başka lezzetli tariflere de yer vereceğim bloğumda. İlk olarak çorbasıyla başlamak istiyorum. Bu çorbayı ben çocuklara da içirmeyi sevdiğimden genellikle süt ilavesiyle hazırlıyorum. Siz  süt yerine su oranını artırıp krema katarak da hazırlayabilirsiniz. Çorbanın su miktarını da sevdiğiniz yoğunluğa göre azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz.




SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI

Malzemeler:
6-7 çiçek brokoli (İrilerinden)
1 orta boy kuru soğan
1 küçük boy patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süt
3 su bardağı tavuk suyu ya da su
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Brokoli çiçeklerini saplarıyla beraber yıkayın. Soğanı ve patatesi  büyük küp şeklinde doğrayın.
Derin bir tencereye zeytinyağı koyup ısıtın Soğanlar biraz kavurup brokolileri ekleyin. Tuz, karabiber ekleyip kavurmaya devam edin. Patatesleri ekleyip çok az daha kavurun. Daha sonra tavuk suyu/suyu ekleyin, brokoliler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin, blendırdan geçirin. Tencereyi tekrar ocağa koyup sıcak sütü ekleyin. Bir kaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın.

Üzerine garnitür olarak;
1 diş sarımsağın kabuklarını soyun. Brokoli çiçeklerini küçük parçalara ayırın.
 Küçük bir yanmaz tavaya çok az zeytinyağı koyun, bir diş sarımsağı aromasını bırakması için biraz soteleyin, daha sonra sarımsağı tavadan alın, brokolileri atıp soteleyin. Yaklaşık 1-1,5 dakika soteledikten sonra tavadan çıkartıp fazla yağını çekmesi için kağıt havlunun üzerine alın. Servis kasesine aldığınız çorbanızın üzerine birer parça koyun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder