Tatilden döner dönmez, bizim evde kış hazırlıkları tüm hızıyla başladı. Yaptıkça
yapasım geliyor, gözüm bir türlü doymuyor. 20 kg. domates, yetmez bir 20 daha,
yok o da yetmez hadi bir 20 daha... Bu haftamı gün aşırı pazarlarda
geçirdim diyebilirim. Geçen sene Eylül ayında hazırladığım 80 kavanoz domates püresini
Haziran ayı başında bitirdik. Bir 10 kavanoz daha olsaymış bana Haziran ayını
da geçirtecekti halbuki! Neyse bunu da not alarak bu sene biraz daha fazla
yapacağım galiba...
Çok işim var, çok...Reçeller, marmelatlar, turşular hazırlanıyor,
kavanozlar doluyor...
Hepimizin evinde bu tatlı telaş vardır diye düşünüyorum bu aralar. Ben de
sizlerle bu hazırlıklarımı paylaşmak istiyorum. Kış hazırlıkları serimizin
ilk tarifi domates konservesi. Her evin ihtiyacı farklı olacağı için miktar
belirtmek istemiyorum, ancak şunu söyleyebilirim ki 10 kg domatesten
yaklaşık 6 büyük konserve hazırlayabiliyoruz.
Öncelikle işe kavanozlarımızı kaynar suda steril etmekle başlıyoruz.
Unutmayız geçen seneden boş kavanozlarınız varsa onlara yeni kapak almalısınız
çünkü eski kapaklar vakumlama özelliğini kaybeder. Domates olarak az sulu
olmaları nedeniyle yumurta şeklinde Çanakkale domateslerini tercih edin. Şu an
pazarlarda, marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak
domatesin kabuklarını soyabilirsiniz. Ben soymuyorum, tercih size kalmış.
Kabukları soymanın en kolay yöntemine gelince; domateslerin taban
kısmına çok derine inmeden bıçakla bir artı işareti çizin. Diğer taraftan
tencerede su kaynatın. Bir tarafta da buzlu su hazırlayın. Kaynayan suya
domatesleri atalım. Yaklaşık 30-45 saniye tencerede tuttuktan sonra alıp hemen
buzlu suya atın. Kabukların çok kolay soyulduğunu göreceksiniz. daha fazla
tutarsanız domates pişmeye başlar bu da hem kabuklarının zor soyulmasına hem de
domatesi concasse(küp şeklinde) kesecekseniz düzgün kesememenize sebep olur.
(Küp şeklinde kesilmiş domatesleri porsiyonluk buzdolabı poşetine koyarak derin
dondurucunuzda saklayabilirsiniz.)
Daha sonra domatesin sap kısımlarını kesin ve domatesi 4'e bölüp rondodan
geçirin. Geniş tencerelere doldurun. 10 kg için yaklaşık 1 çorba kaşığı
kaya tuzu, 1 çay bardağı sıvıyağı, yarım çay bardağı sirke, 2 tatlı
kaşığı toz şekeri karıştırıp tencereye dökün. Kaynayana kadar ocağın altını
açık tutun, kaynadıktan sonra altını kısıp yaklaşık bir saat pişirin. Bir kez
de el blendırıyla domateslerin üzerinden geçin. (Motoru güçlü bir mutfak robotu
kullanıyorsanız gerek yok.) Kavanozlara doldurup, ağızlarını sıkıca kapatıp
kavanozları ters çevirin, 1 gece bu şekilde bekletip ertesi gün raflara
yerleştirin. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın.
Çalışınca çok istesem de böyle şeylere, istediğim kadar vakit ayıramıyorum. Ama kız kardeşim sağolsun benim için de yapıyor. Yalnız o yaparken kabukları ile robotton geçiriyor. Belki bir daha öyle denemek istersiniz. Ellerinize sağlık. Sağlıkla yemenizi diliyorum.
YanıtlaSilMerhaba Serap Hn. Ben de kabuklarini soymadan yapiyorum genellikle ve robottan geciriyorum. Soymak isteyen ve concasse olarak hazirlamak isteyenler olabilir diye kabuklari nasil en kolay soyabilecekleri ile ilgili bilgi paylastim. Selamlar iyi calismalar
Silbende yapıyorum ve kışın çok işime yarıyor...hem sağlıklı hem pratik:)sende güzel günlerde tüket inş konservelerini ağız tadıyla:) bloğunu izlemeye aldım bende beklerim http://birfiskelezzet.blogspot.com/ sevgilerimle...
YanıtlaSil