Translate

20 Ocak 2013 Pazar

BAHARATLI KARİDES SOTE


Sizde benim gibi denizden çıkan her şeyi, her şekilde yerim diyenlerdenseniz bu tarifi mutlaka deneyin derim. Size tek zor gelecek şeyin, daha önce yapmadıysanız karides ayıklamak olacağını tahmin ediyorum.  Bir kere denerseniz ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz aslında. Yok ben yine de ayıklamak istemiyorum derseniz, marketlerde satılan dondurulmuş olanları kullanabilirsiniz.
Tarif Amerika’da yaşayan çok yakın dostlarımız Silva ailesine ait. Biz yedik, beğendik, sizlerle paylaşmak istedik.

Baharatlı Karides Sote
Malzemeler:
25 adet orta boy karides

Tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı acı ya da tatlı kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı köri tozu
1
limon suyu

2 diş sarımsak
5 dal maydanoz
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Karideslerin çiğ olarak başlarını kopartın ve kabuklarını soyun. Bıçağın ucuyla sırtını boydan boya çizerek, içindeki siyah bağırsağı çıkartın.  Sırtından uzunlamasına kesip yaprak gibi ikiye açın. Daha sonra karidesleri yıkayın. Limon suyu, tuz, köri ve kırmızı toz biber ile karıştırın.
Zeytinyağını ısıtın, ince kıyılmış sarımsakları soteleyin, karidesleri ekleyip hafif renk alana dek sotelemeye devam edin. Servis tabağına alıp üzerine biraz zeytinyağı gezdirin ve kıyılmış maydanoz serpiştirin.

8 Ocak 2013 Salı

PEYNİR TOPLARI




Şimdi size vereceğim tarif peynir tabağına alternatif olarak hazırlayabileceğiniz oldukça pratik bir lezzet.

PEYNİR TOPLARI

Malzemeler:
250 gr. Orta sert beyaz peynir
100 gr. Krem ya da labne peynir
Topları bulamak için, kekik, pul biber, çörek otu

Yapılışı:
Peynirleri bir kapta karıştırın ve hafifçe yoğurun. Elinizi ıslatıp cevizden biraz küçük toplar oluşturun. Daha sonra topları istediğiniz malzemeye bulayın. Buzlukta 10-15 dakika beklettikten sonra servis edeceğiniz zamana kadar buzdolabında saklayın.

Not: Beyaz peynire alternatif olarak rokfor, topları bulamak için ince kıyılmış maydanoz ve dereotu da kullanabilirsiniz.


SICAK ÇİKOLATA







Çikolatanın, hele ki kışın sert yüzünü gösterdiği şu günlerde sıcacık bir çikolatanın cazibesine kim karşı koyabilir ki?

Şöyle bir düşünün, dışarıda kar yağıyor, siz evdesiniz, yanınızda kitabınız ve bir fincan sıcak çikolatanız..



SICAK ÇİKOLATA

Malzemeler:
500 gr. süt
120 gr. sütlü çikolata
100 gr. çırpılmış krema ya da krem şanti
25 gr. tıraşlanmış çikolata (Kremanın üzerine serpmek için)

Yapılışı:
Sütü üzerinde kabarcıklar oluşuncaya kadar kaynatın, çikolatayı ekleyip, iyice eriyinceye kadar pişirmeye devam edin. Daha sonra ocaktan alın ve üzerine çırpılmış krema ya da krem şanti sıkın ve tıraşlanmış çikolatayı serpiştirin.  Farklı lezzetler elde etmek istiyorsanız sıcak kakaonuzun içine Irish Cream ya da Bailey’s ekleyebilirsiniz.

3 Aralık 2012 Pazartesi

KARIŞIK PEYNİRLİ KARNABAHAR MUFFİN (GLUTENSİZ)12 adet




Birazdan tarifini vereceğim atıştırmalığın vazgeçemeyeceğiniz lezzetler arasına gireceğine garanti veririm. Bazılarınızın karnabahar ya da içinde karnabahar olan  bir yiyeceğin kesinlikle favorilerim arasında olamaz dediğini duyar gibiyim, ancak kesinlikle deneyin bir kere derim. Çocuklara, büyüklere ana öğün yanında ya da çay saatinde, partide arkadaşlara, dostlara atıştırmalık olarak çekinmeden sunabileceğiniz bir tarif.  Yanında da istediğiniz bir dip sosla gerçekten bir lezzet şölenine  dönüşüyor.


Malzemeler:
4,5 su bardağı rendelenmiş karnabahar(Yıkanmış, kurutulmuş, yaklaşık 1 adet karnabahar)
3 adet yumurta beyazı
2  su bardağı peynir (Parmesan, lor, tulum peyniri olabilir, istenirse çeşitler karıştırılabilir.)
2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze kekik
1/2 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1/2 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağı(Karnabaharları sotelemek için)

Yapılışı:
Fırınınızı 220 dereceye ayarlayın.
Muffin kalıbınızı yağlayın. Bir tavaya sıvıyağı koyun ve karnabaharları yaklaşık 6-8 dakika soteleyin. Bir kaba alın ve soğumaya bırakın.
Kalan diğer tüm malzemeleri rondoya alın ve iyice karışana kadar çektirin. Sotelenmiş karnabahar ile karıştırın. Karışımı muffin kalıplarına paylaştırın, üzerine parmesan rendesi serpiştirin ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Piştikten sonra kalıptan çıkarmadan 8-10 dakika bekletin. Daha sonra dikkatlice çıkartıp yanında istediğiniz bir sosla servis edin.


26 Kasım 2012 Pazartesi

Kırmızı Fasulye ve Mısırlı Meksika Çorbası




Kırmızı Fasulye ve Mısırlı Meksika Çorbası

Biraz chili biber (acılı Meksika biberi), biraz sarımsak, soğan, havuç, bir çok çeşit baharat… Bunlara kırmızı Meksika fasulyesi ve mısır da ekleniyor. Lezzeti ve kokusu muhteşem, içtikçe içiren doyurucu ve çok lezzetli bir çorba. Tek başına bir öğün olarak bile düşünülebilir. Siz de farklı lezzetleri keşfetmeyi sevenlerdenseniz, durmayın bir deneyin derim bu çorbayı. Meksikalılar işi biliyor gerçekten…

Malzemeler:
1 adet soğan(Küp doğranmış)
3 diş sarımsak (İnce doğranmış)
1 adet kırmızı Meksika biberi (Marketlerde küçük paketlerin içinde satılıyor)(İnce doğranmış; acı seviyorsanız içindeki çekirdekleri de ekleyin, yoksa çekirdekleri çıkartıp kullanın)
1 adet havuç (Küçük küp doğranmış)
2 adet domates concasse*
1 kutu Meksika fasulyesi(Suyu süzülüp, yıkanmış)
1 su bardağı tane mısır
1 litre et suyu (Suyun miktarını istediğiniz kıvama göre artırabilirsiniz.) (Ya da 2 adet et bulyon)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
(Baharatların oranlarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.)

Yapılışı:
Derin bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Soğanları ekleyip 4-5 dakika kavurun. Sonra havuçları ekleyip bir kaç dakika daha kavurun. Chili biber ve sarımsakları da ekleyip 5 dakika daha kavurun. Domates ve baharatları, tuzu ekleyin. Domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Et suyunu ya da bulyonlu suyu ekleyin.  Sebzeler yumuşayınca fasulye ve mısırları ekleyip biraz daha kaynatın ve servise hazırlayın. Yanında nacho  ile servis yapabilirsiniz.

* Konkase(Concasse): Profesyonel mutfak terminolojisinde bir çeşit doğrama tekniğidir. Sos yapımında ve yemeklerde kullanım kolaylığı sağlayan konkase domatesi hazırlamak için, domatesin sap kısmını çıkardıktan sonra alt taban kısmına bıçakla hafifçe artı işareti yaparak kaynar suya atın. Kabukları hafif soyulmaya başlayana kadar yaklaşık 30 saniye kadar kaynar suda beklettikten sonra domatesleri çıkartıp buzlu soğuk suya atın. Bu sayede kabukları kolaylıkla soyabilirsiniz. daha sonra domatesleri dörde bölüp çekirdeklerini çıkartın ve yaklaşık 1 cm'lik küp şeklinde doğrayın.