Translate

14 Ekim 2012 Pazar

KURUTULMUŞ DOMATES PESTOLU ROSTO SEBZE ÇORBASI




Dün o kadar yoğun bir gündü ki, sabah erkenden uyandım, Cumartesi olduğu için ailece evdeyiz tabii ki. Sabah Melissa ’nın jimnastik kursu,  öğlen arkadaşlarıyla parkta buluşma, öğleden sonra biraz bakım J, akşama da arkadaşlarla dışarıda yemek J

Bu arada da tabii ki evde yemek pişmesi gerekiyor ki aile bireyleri bu koşturmacanın arasında aç kalmasınlar, enerjileri azalmasın J Ne yapabilirim diye düşünmeye başladım.  Markete gidecek hiç vaktim yoktu, canım da hiç istemiyordu açıkçası,  zaten birazdan çocuklarda uyanacaktı. Kahvaltı edip kendimizi dışarıya atacaktık hemen. Bundan önce hemen bir şeyler hazırlamalıydı. Buzdolabının kapısını araladım.  Hafta bitmeye yakın olduğu için sebzelerimiz de azalmaya başlamıştı. Malum pazara salı günleri gidilmekte ya.  Neyse baktım iki kabak, 3 patlıcan, birkaç havuç kalmış dolapta. Kilere baktım, patatesimiz, domatesimiz var. E sarımsak olmazsa olmaz zaten. Haydi dedim bir sebze çorbası yapayım önce. Ama farklı olsun bu sefer, hani tencerede çeviririz ya önce sebzeleri, öyle yapmayayım fırına atayım dedim. Daha önce Williams-Sonoma’nın ‘Soup’ kitabında bu tarif görmüştüm, ve mutlaka denemeliyim demiştim bu tarifi kendi kendime. Ve işte bunun tam sırasıydı.  Tüm sebzeleri doğradım, genişçe bir fırın kabına attım ve  fırında pişirdim. Sonra tencereye alıp tavuk suyunu ekledim. Sonuç, her sebzenin tadının tek tek hissedildiği bir çorba. Kabağı düşününce kabak, patlıcanı düşününce patlıcan tadı alınan bir çorba. Kesinlikle deneyin derim. Hatta sebzelerim benim hafif diri kalmıştı , daha fazla pişirmek istemedim, blendırdan geçirince tam ezilmedi biraz parçalı kaldı, bu da çorbamı daha da özel hale getirdi.

Bunun yanında evde kendi kuruttuğumuz domateslerden bolca vardı. Bundan da bir kavanoz pesto yaptım. Çorbanın üzerine bir kaşık çok yakıştı. Bu kurutulmuş domatesli pesto sos ilerleyen günlerde bizim kahvaltı ve çay sofralarımızda yer alacak. Tabii aperatif  ve meze olarak  da her zaman hak ettiği ilgiyi görecektir eminim.





KURUTULMUŞ DOMATES PESTOLU ROSTO SEBZE ÇORBASI

ÇORBA İÇİN

Malzemeler:
2 adet pırasa (İki parmak genişliğinde kesilmiş)
2 adet havuç(İki parmak genişliğinde kesilmiş))
2 adet kabak(iri küp şeklinde doğranmış)
2 adet patlıcan(iri küp şeklinde doğranmış)
2 adet domates(4’e kesilmiş)
1 adet patates(İri küp şeklinde doğranmış)
3 diş sarımsak
8 su bardağı tavuk suyu veya su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı ince kıyılmış fesleğen
2 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
Tüm sebzeleri fırın kabına alın. Üzerine zeytinyağı, tatlandırmak için tuz ve karabiber ve tavuk suyundan yarım su bardağı döküp sebzeleri karıştırın. Üzerini alüminyum folyo  ile kapatıp 200 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.  Daha sonra üzerinden folyoyu çıkartıp 25 dakika daha pişirin. Ancak sebzelerin yanmamasına dikkat edin.

Daha sonra rosto edilen sebzeleri bir tencereye alın. Üzerine yarım su bardağı daha tavuk suyu ekleyip blendırdan geçirin. Kalan tavuk suyunu da ekleyin. Çorbanın yoğunluğunu istediğiniz gibi biraz daha su ekleyerek kendiniz  ayarlayabilirsiniz. Bir taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatın ve fesleğenleri ekleyin.
Servis sırasında üzerine bir tatlı  kurutulmuş domates pesto ekleyebilirsiniz.







KURUTULMUŞ DOMATES PESTO
Malzemeler:
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı hafifçe kavrulmuş dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı kurutulmuş domates (Ben kendi kuruttuklarımızı kullandım, sıcak suda bekletip doğradım,  siz yağın içinde konserve olanlardan da kullanabilirsiniz.)
3-4 yaprak fesleğen
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Önce sarımsağı rondoda ezin, daha sonra geri kalan tüm malzemeleri ekleyip  ezme kıvamına gelinceye kadar makineyi çalıştırın. Gerekirse biraz daha zeytinyağı ekleyin. Hava almayan bir kaba ya da kavanoza koyup iki haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.




13 Ekim 2012 Cumartesi

PİZZA TADINDA MUFFİN




Hem büyükler, hem çocuklar için güzel bir atıştırmalık, özellikle okul sonrası midesini kazınan çocuklar için birebir.  Sabah kahvaltıda, akşam aperatif olarak sofrada... Pizza tadında muffin...


Malzemeler:
1 su bardağı kek un
1 su bardağı süt
2 yumurta
Yarım su bardağı sıvıyağı
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
2 adet sosis
1 adet tatlı yeşil biber
10 adet  zeytin (siyah ya da yeşil)
1 tatlı kaşığı kekik


Yapılışı:
Kek un, süt, iki yumurta ve sıvıyağını iyice karıştırın. Sosisleri ve biberleri minik küp şeklinde doğrayın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp ince dilimleyin. (Dilimlenmiş hazır satılanlardan da kullanabilirsiniz. )Unlu karışımın içine rendelenmiş kaşar, kekik, biber, sosis ve zeytinleri koyup iyice karıştırın.  Muffin kalıplarını yağlayın, 2/3’ünü doldurup önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.





9 Ekim 2012 Salı

LİME VE BAHARATLI KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI




Soğuk havanın kendisini hissettirmeye başladığı bu günlerde sofrada çorbasız günümüz geçmemeye başladı diyebilirim. Evde herkesin favori bir çorbası var. Melissa domates, Mustafa mercimek, Onur tarhana, yayla, domates. Yani klasik lezzetleri tercih ediyorlar anlayacağınız. Önlerine farklı bir çorba koyduğunuzda çocuklar mırın kırın eder, Onur bir şey demez ama suratından pek de memnun olmadığı anlaşılır hemen. Bense farklı lezzetlerin peşinde,  her gün yeni tarifler araştırıp denemeye çalışan bir mutfak gönüllüsü olarak önlerine  zaman zaman farklı çorbalar koymak zorunda kalıyorum maalesefJ  Durum böyle olunca  yaptığım tüm yemekleri herkesin damak tadına göre uyarlamaya çalışıyorum. Alışık olmadığımız baharatları, alışık olduğumuz tatlarla birleştirip sunmaya çalışıyorum. Fena da olmuyor hani, henüz kimseden bir şikayet gelmedi.

Şimdi vereceğim tarif mercimek çorbasına farklı bir yorum. Bir kaç gündür bu tarifi denemek  için sabırsızlanıyordum adeta. İçinde sadece aktarlarda bulabileceğiniz bir iki baharat var. Kullanımı isteğe bağlı ama ben kesinlikle tavsiye ederim. İnanılmaz lezzette bir çorba oldu . Ben de bir hafta önce  Mısır Çarşısı’na gitmiştim, böylelikle tüm baharatlarımı toparladım ve işe koyuldum.









LİME  VE BAHARATLI KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:
2 Su bardağı kırmızı mercimek(Ayıklanmış ve iyice yıkanmış)
1 büyük kuru soğan (küp şeklinde kesilmiş)
3 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı toz kimyon
1 yemek kaşığı toz zerdaçal
½ tatlı kaşığı hardal tohumu (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu(isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ince doğranmış kişniş
2 Adet lime suyu (Limon suyu da olabilir)
1/2 bağ ince kıyılmış ıspanak yaprağı

Yapılışı:
İyice yıkanmış mercimekleri 8 su bardağı su, 1 yemek kaşığı zerdaçal , 1 yemek kaşığı tereyağı ve tuz ile mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Diğer taraftan geriye kalan 1 kaşık tereyağı ile küp şeklinde doğradığınız soğanları hardal tohumu, kişniş tohumu ve kimyonu ilave edip yumuşayana kadar soteleyin. Daha sonra ince kıyılmış kişnişleri de  ilave edin ve bir kaç saniye daha soteleyin ve tavayı ateşten alın.
Diğer taraftan mercimeklerin iyice yumuşadığından emin olduktan sonra çorbayı blendırdan geçirin ve içine soğanlı karışımı ve lime suyunu da ekleyin.  Servis yapmadan hemen önce ince kıyılmış ıspanağı ve kalan 1 yemek kaşığı tereyağını çorbaya ilave edin, ıspanaklar biraz yumuşayıncaya kadar pişirin, ancak ıspanakları fazla pişirmemeye dikkat edin. Çorbayı servis etmeden önce üzerine bir kaşık süzme yoğurt koyabilirsiniz.


8 Ekim 2012 Pazartesi

ATIŞTIRMALIK BROKOLİ TOPLARI




Brokolinin marketlerde, pazarlardaki yerini almaya başladığından beri bizim evde de bu sebzeyle yapılan tariflerin sayısı artmaya başladı. Brokolinin faydalarından söz etmeme gerek yok sanırım artık. Büyük, küçük herkesin tüketmesi, ihmal etmemesi gereken bir sebze. Ancak çoğu kimsenin de bu sebzeden pek haz etmediğini de biliyorum. Özellikle beylerin ve çocukların. Ben de bu durumdan yola çıkarak brokoliyi daha aranılan ve tüketilen bir sebze yapmak adına türlü yöntemler denemeye devam ediyorum. Hergüne bir ev yemeği grubundan sevgili Selen Eker tarafından haberdar olduğum bir bu tarif, büyük küçük herkesin sevebileceği bir atıştırmalık. Aslında atıştırmalık dedim ama bir çok öğünde ve yemeğin yanında tüketilebilir bence. Beslenme çantalarına kolaylıkla konabilir, kahvaltı sofralarında yer alabilir. Aperatif olarak misafirlerinize sunulabilir, çay sofralarında sohbetlerinize eşlik edebilir. Hazırlaması da gerçekten çok kolay, üstelik içinde yağ olmadığı için diyet yaptığınız dönemlerde bile yanında biraz yoğurtla tüketebilirsiniz.

ATIŞTIRMALIK BROKOLİ TOPLARI

Malzemeler:

1 küçük boy brokoli (450 gr. kadar)
1,5 su bardağı rendelenmiş peynir(Ben taze kaşar ve beyaz peynir kullandım, cheddar peyniri ya da başka rendelenebilir peynirler de kullanabilirsiniz.)
3 adet yumurta
1 su bardağı ekmek kırıntısı (Ben etimekleri rondodan geçirdim)
Tuz ve karabiber

Yapılışı:
Brokolileri küçük parçalara bölelim. İki türlü pişirebilirsiniz. Buharda ya da haşlayarak. Ben haşlayarak yaptım. Kaynayan suyun içine küçük parçalara bölünmüş brokolileri atın ve suyun rengi değişene ,hafif diri kalana kadar haşlayın. Brokolileri sıcak suyun içinden alıp içi buz ve su dolu başka bir kabın içine süzgeç yardımıyla bırakıyoruz.. Bu şekilde brokolilerin hem daha fazla pişmesini , hem de rengini kaybetmesini önlüyoruz.  Bu yönteme  ‘Blanching’  deniyor.


Daha sonra tüm malzemeleri karıştırıyoruz ve elimizle şekil verip, yağlı kağıt serilmiş tepsimize diziyoruz.  Hamur kıvamında bir karışım olmuyor ancak avuç içlerimizde biraz sıkıştırarak karışımı kolaylıkla şekillendirebiliyoruz.

Daha sonra önceden ısıtılmış 190 derece fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun.