Dün o kadar yoğun bir gündü ki, sabah erkenden uyandım, Cumartesi olduğu için ailece evdeyiz tabii ki. Sabah Melissa ’nın jimnastik kursu, öğlen arkadaşlarıyla parkta buluşma, öğleden sonra biraz bakım J, akşama da arkadaşlarla dışarıda yemek J
Bu arada da tabii
ki evde yemek pişmesi gerekiyor ki aile bireyleri bu koşturmacanın arasında aç
kalmasınlar, enerjileri azalmasın J Ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Markete gidecek hiç vaktim yoktu, canım da
hiç istemiyordu açıkçası, zaten birazdan
çocuklarda uyanacaktı. Kahvaltı edip kendimizi dışarıya atacaktık hemen. Bundan
önce hemen bir şeyler hazırlamalıydı. Buzdolabının kapısını araladım. Hafta bitmeye yakın olduğu için sebzelerimiz
de azalmaya başlamıştı. Malum pazara salı günleri gidilmekte ya. Neyse baktım iki kabak, 3 patlıcan, birkaç
havuç kalmış dolapta. Kilere baktım, patatesimiz, domatesimiz var. E sarımsak
olmazsa olmaz zaten. Haydi dedim bir sebze çorbası yapayım önce. Ama farklı
olsun bu sefer, hani tencerede çeviririz ya önce sebzeleri, öyle yapmayayım
fırına atayım dedim. Daha önce Williams-Sonoma’nın
‘Soup’ kitabında bu tarif görmüştüm, ve mutlaka denemeliyim demiştim bu tarifi kendi kendime. Ve işte bunun tam
sırasıydı. Tüm sebzeleri doğradım,
genişçe bir fırın kabına attım ve
fırında pişirdim. Sonra tencereye alıp tavuk suyunu ekledim. Sonuç, her
sebzenin tadının tek tek hissedildiği bir çorba. Kabağı düşününce kabak,
patlıcanı düşününce patlıcan tadı alınan bir çorba. Kesinlikle deneyin derim.
Hatta sebzelerim benim hafif diri kalmıştı , daha fazla pişirmek istemedim,
blendırdan geçirince tam ezilmedi biraz parçalı kaldı, bu da çorbamı daha da
özel hale getirdi.
Bunun yanında
evde kendi kuruttuğumuz domateslerden bolca vardı. Bundan da bir kavanoz pesto
yaptım. Çorbanın üzerine bir kaşık çok yakıştı. Bu kurutulmuş domatesli pesto
sos ilerleyen günlerde bizim kahvaltı ve çay sofralarımızda yer alacak. Tabii
aperatif ve meze olarak da her zaman hak ettiği ilgiyi görecektir
eminim.
KURUTULMUŞ DOMATES PESTOLU ROSTO SEBZE ÇORBASI
ÇORBA İÇİN
Malzemeler:
2 adet havuç(İki
parmak genişliğinde kesilmiş))
2 adet kabak(iri
küp şeklinde doğranmış)
2 adet patlıcan(iri
küp şeklinde doğranmış)
2 adet domates(4’e
kesilmiş)
1 adet patates(İri
küp şeklinde doğranmış)
3 diş sarımsak
8 su bardağı
tavuk suyu veya su
2 yemek kaşığı
zeytinyağı
Tuz ve karabiber
2 yemek kaşığı
ince kıyılmış fesleğen
2 yemek kaşığı
limon suyu
YAPILIŞI
Tüm sebzeleri
fırın kabına alın. Üzerine zeytinyağı, tatlandırmak için tuz ve karabiber ve
tavuk suyundan yarım su bardağı döküp sebzeleri karıştırın. Üzerini alüminyum
folyo ile kapatıp 200 derece fırında
yaklaşık 25 dakika pişirin. Daha sonra
üzerinden folyoyu çıkartıp 25 dakika daha pişirin. Ancak sebzelerin yanmamasına
dikkat edin.
Daha sonra rosto
edilen sebzeleri bir tencereye alın. Üzerine yarım su bardağı daha tavuk suyu
ekleyip blendırdan geçirin. Kalan tavuk suyunu da ekleyin. Çorbanın yoğunluğunu
istediğiniz gibi biraz daha su ekleyerek kendiniz ayarlayabilirsiniz. Bir taşım daha kaynatıp
ocağın altını kapatın ve fesleğenleri ekleyin.
Servis sırasında üzerine bir tatlı kurutulmuş domates pesto ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı
hafifçe kavrulmuş dolmalık fıstık
3 yemek kaşığı
zeytinyağı
1 su bardağı
kurutulmuş domates (Ben kendi kuruttuklarımızı kullandım, sıcak suda bekletip
doğradım, siz yağın içinde konserve
olanlardan da kullanabilirsiniz.)
3-4 yaprak
fesleğen
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Önce sarımsağı
rondoda ezin, daha sonra geri kalan tüm malzemeleri ekleyip ezme kıvamına gelinceye kadar makineyi
çalıştırın. Gerekirse biraz daha zeytinyağı ekleyin. Hava almayan bir kaba ya
da kavanoza koyup iki haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder