Soğuk havanın kendisini hissettirmeye
başladığı bu günlerde sofrada çorbasız günümüz geçmemeye başladı diyebilirim.
Evde herkesin favori bir çorbası var. Melissa domates, Mustafa mercimek, Onur
tarhana, yayla, domates. Yani klasik lezzetleri tercih ediyorlar anlayacağınız.
Önlerine farklı bir çorba koyduğunuzda çocuklar mırın kırın eder, Onur bir şey
demez ama suratından pek de memnun olmadığı anlaşılır hemen. Bense farklı
lezzetlerin peşinde, her gün yeni
tarifler araştırıp denemeye çalışan bir mutfak gönüllüsü olarak önlerine zaman zaman farklı çorbalar koymak zorunda
kalıyorum maalesefJ Durum böyle olunca yaptığım tüm yemekleri herkesin damak tadına
göre uyarlamaya çalışıyorum. Alışık olmadığımız baharatları, alışık olduğumuz
tatlarla birleştirip sunmaya çalışıyorum. Fena da olmuyor hani, henüz kimseden
bir şikayet gelmedi.
Şimdi vereceğim tarif mercimek
çorbasına farklı bir yorum. Bir kaç gündür bu tarifi denemek için sabırsızlanıyordum adeta. İçinde sadece
aktarlarda bulabileceğiniz bir iki baharat var. Kullanımı isteğe bağlı ama ben
kesinlikle tavsiye ederim. İnanılmaz lezzette bir çorba oldu . Ben de bir hafta
önce Mısır Çarşısı’na gitmiştim,
böylelikle tüm baharatlarımı toparladım ve işe koyuldum.
LİME VE BAHARATLI KIRMIZI MERCİMEK
ÇORBASI
Malzemeler:
2 Su bardağı kırmızı
mercimek(Ayıklanmış ve iyice yıkanmış)
1 büyük kuru soğan (küp şeklinde
kesilmiş)
3 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı toz kimyon
1 yemek kaşığı toz zerdaçal
½ tatlı kaşığı hardal tohumu (isteğe
bağlı)
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu(isteğe
bağlı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ince doğranmış kişniş
2 Adet lime suyu (Limon suyu da
olabilir)
1/2 bağ ince kıyılmış ıspanak yaprağı
Yapılışı:
İyice yıkanmış mercimekleri 8 su
bardağı su, 1 yemek kaşığı zerdaçal , 1 yemek kaşığı tereyağı ve tuz ile
mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Diğer taraftan geriye kalan 1 kaşık
tereyağı ile küp şeklinde doğradığınız soğanları hardal tohumu, kişniş tohumu
ve kimyonu ilave edip yumuşayana kadar soteleyin. Daha sonra ince kıyılmış
kişnişleri de ilave edin ve bir kaç
saniye daha soteleyin ve tavayı ateşten alın.
Diğer taraftan mercimeklerin iyice
yumuşadığından emin olduktan sonra çorbayı blendırdan geçirin ve içine soğanlı
karışımı ve lime suyunu da ekleyin. Servis yapmadan hemen önce ince kıyılmış
ıspanağı ve kalan 1 yemek kaşığı tereyağını çorbaya ilave edin, ıspanaklar
biraz yumuşayıncaya kadar pişirin, ancak ıspanakları fazla pişirmemeye dikkat
edin. Çorbayı servis etmeden önce üzerine bir kaşık süzme yoğurt
koyabilirsiniz.
oldum olası baharatlara bayılırım ve böyle bahar zengini bi çorba heleki mevsimlerin hemen değiştiği şu günlerde bende evdeki erkekleirme deneyeceğim hemen...
YanıtlaSilKesinlikle tavsiye ederim. Değişik bir lezzet :))
YanıtlaSilCorbayi gorunce nasil usudum. Soyle batraniyeye sarilmisim dumani ustunde bir tabak onumde olsa dedim. Icer de icerim.
YanıtlaSilCanim eline saglik olsun.
Keşke yakın olsaydık, yapar getirirdim bir kase çorba :))
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil