Translate

9 Ekim 2012 Salı

LİME VE BAHARATLI KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI




Soğuk havanın kendisini hissettirmeye başladığı bu günlerde sofrada çorbasız günümüz geçmemeye başladı diyebilirim. Evde herkesin favori bir çorbası var. Melissa domates, Mustafa mercimek, Onur tarhana, yayla, domates. Yani klasik lezzetleri tercih ediyorlar anlayacağınız. Önlerine farklı bir çorba koyduğunuzda çocuklar mırın kırın eder, Onur bir şey demez ama suratından pek de memnun olmadığı anlaşılır hemen. Bense farklı lezzetlerin peşinde,  her gün yeni tarifler araştırıp denemeye çalışan bir mutfak gönüllüsü olarak önlerine  zaman zaman farklı çorbalar koymak zorunda kalıyorum maalesefJ  Durum böyle olunca  yaptığım tüm yemekleri herkesin damak tadına göre uyarlamaya çalışıyorum. Alışık olmadığımız baharatları, alışık olduğumuz tatlarla birleştirip sunmaya çalışıyorum. Fena da olmuyor hani, henüz kimseden bir şikayet gelmedi.

Şimdi vereceğim tarif mercimek çorbasına farklı bir yorum. Bir kaç gündür bu tarifi denemek  için sabırsızlanıyordum adeta. İçinde sadece aktarlarda bulabileceğiniz bir iki baharat var. Kullanımı isteğe bağlı ama ben kesinlikle tavsiye ederim. İnanılmaz lezzette bir çorba oldu . Ben de bir hafta önce  Mısır Çarşısı’na gitmiştim, böylelikle tüm baharatlarımı toparladım ve işe koyuldum.









LİME  VE BAHARATLI KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:
2 Su bardağı kırmızı mercimek(Ayıklanmış ve iyice yıkanmış)
1 büyük kuru soğan (küp şeklinde kesilmiş)
3 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı toz kimyon
1 yemek kaşığı toz zerdaçal
½ tatlı kaşığı hardal tohumu (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu(isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ince doğranmış kişniş
2 Adet lime suyu (Limon suyu da olabilir)
1/2 bağ ince kıyılmış ıspanak yaprağı

Yapılışı:
İyice yıkanmış mercimekleri 8 su bardağı su, 1 yemek kaşığı zerdaçal , 1 yemek kaşığı tereyağı ve tuz ile mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Diğer taraftan geriye kalan 1 kaşık tereyağı ile küp şeklinde doğradığınız soğanları hardal tohumu, kişniş tohumu ve kimyonu ilave edip yumuşayana kadar soteleyin. Daha sonra ince kıyılmış kişnişleri de  ilave edin ve bir kaç saniye daha soteleyin ve tavayı ateşten alın.
Diğer taraftan mercimeklerin iyice yumuşadığından emin olduktan sonra çorbayı blendırdan geçirin ve içine soğanlı karışımı ve lime suyunu da ekleyin.  Servis yapmadan hemen önce ince kıyılmış ıspanağı ve kalan 1 yemek kaşığı tereyağını çorbaya ilave edin, ıspanaklar biraz yumuşayıncaya kadar pişirin, ancak ıspanakları fazla pişirmemeye dikkat edin. Çorbayı servis etmeden önce üzerine bir kaşık süzme yoğurt koyabilirsiniz.


5 yorum:

  1. oldum olası baharatlara bayılırım ve böyle bahar zengini bi çorba heleki mevsimlerin hemen değiştiği şu günlerde bende evdeki erkekleirme deneyeceğim hemen...

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle tavsiye ederim. Değişik bir lezzet :))

    YanıtlaSil
  3. Corbayi gorunce nasil usudum. Soyle batraniyeye sarilmisim dumani ustunde bir tabak onumde olsa dedim. Icer de icerim.
    Canim eline saglik olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke yakın olsaydık, yapar getirirdim bir kase çorba :))

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil