Translate

19 Eylül 2012 Çarşamba

KIYMALI MEKSİKA FASULYESİ-TACO KAPLARI-FAJİTA QUESADILLA VE 3 ÇEŞİT SOS





Meksika yemeklerinin ülkemizde çok fazla bilindiği söylenemez. Aslında yemekleri damak tadı olarak bize çok yakın. Bol baharatlı, acılı… Üstelik hazırlaması bizim yemeklere göre daha kolay ve daha az zaman alıyor. Arkadaş toplantılarında kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ve eminim ki çok beğenilecek ve arkadaşlarınızı şaşırtacak iki tarif  ve üç sos tarifi vereceğim sizlere. En kısa zamanda denemenizi tavsiye ediyorum.




KIYMALI MEKSİKA FASÜLYESİ, TACO KAPLARI VE 3 ÇEŞİT SOS

Kıymalı Meksika Fasulyesi

Malzemeler:
500 gr. az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
5 yemek kaşığı sıvıyağı
3 diş sarımsak
1 kutu konserve Meksika fasulyesi
3 adet concasse(küp doğranmış ve çekirdekleri çıkartılmış) domates
(Mevsiminde değilse konserve de kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kimyon, toz kırmızı biber (Marketlerde hazır fajita mix baharatı satılıyor. Bulabilirseniz onu da kullanabilirsiniz.)
Yarım su bardağı sıcak su

Yapılışı:

Bir tavaya sıvıyağı koyup ısıtın.  Küp şeklinde doğranmış soğanları kavurup ince kıyılmış sarımsakları ekleyin. Daha sonra kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Domatesleri ve suyu ilave edip kapağını kapatın ve yaklaşık 15 dakika kadar bu şekilde pişirin. Daha sonra suyu süzülmüş Meksika fasulyelerini ve damak tadınıza göre baharatları ilave edin,  biraz daha bu şekilde pişirip ocaktan alın.

TACO KAPLARI

Malzemeler:
1 su bardağı beyaz un
Yarım su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı su
1 yumurta
Yarım çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Tüm malzemeyi bir kapta karıştırın. Krep hamuruna benzer akıcı bir hamur olması gerekiyor. Küçük bir teflon tavayı ısıtın,  tavayı çok hafif yağlayarak krep pişirir gibi iki taraflı pişirin. Bu ölçülerden yaklaşık 8 adet tako kabı çıkıyor.

Şekillendirme:
Taco kaplarına çeşitli yöntemlerle şekil verebilirsiniz. Birinci yöntem; benim yaptığım gibi fırın ızgarasına kreplerinizi asın ve 180 derece fırında tacolarınızı pişirin.




Bir diğer yöntem ise kızartarak pişirmek. Orijinalinde  çoğunlukla bu yöntem kullanılıyor. Kızartma kabında yağı kızdırın, önce bir maşa yardımıyla taco kreplerinin yarısını yağa sokup kızartın, sonra diğer yarısını. Böylelikle istediğimiz istiridye şeklini vermiş oluyoruz.



Tacoların yanında sunabileceğimiz soslar:

1-EKŞİ KREMA(SOUR CREAM): Ülkemizde çok alışılagelmiş bir lezzet değil. Ancak özellikle bol baharatlı Meksika yemekleriyle çok yakışıyor. Kendimiz evde kolaylıkla hazırlayabiliriz.

Malzemeler:
70 gr. krema
3 yemek kaşığı ince rendelenmiş Japon Turpu (Marketlerde ve pazarlarda bulabilirsiniz. Şekil olarak havucun biraz kalını ve beyaz renklisi)
5-6 dal taze kişniş(İnce kıyılmış)
1,5 lime(yeşil limon) suyu
½ adet kırmızı Meksika Biberi(Chilie biber)(İnce kıyılmış)
Tuz ve karabiber

Buradaki önemli püf noktası kremanın ve kremayı çırpacağımız kabın soğuk olması. Kremayı çırptıktan sonra diğer malzemeleri eklemeden önce buzdolabında bekletip, servisten hemen önce diğer malzemeleri ekleyin.

2- GUACAMOLE SOS: Avokadodan yapılan lezzetli bir  Meksika sosudur. Cipslerin yanında da tüketilebilir.

Malzemeler:
2 adet olgun Avokado (Ülkemizde tam olgunlaşmış avokado bulmak oldukça zor. Bunun için aldığınız avokadoları bir gazete kağıdına sarıp bir kaç gün oda sıcaklığında bekletin. )
2 yemek kaşığı ince kıyılmış kırmızı soğan
2 yemek kaşığı ince kıyılmış kişniş
1 diş ince kıyılmış sarımsak
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı ince kıyılmış Meksika (Chilie)biberi
1 tatlı kaşığı krema
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Avokadoları ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartalım. İçlerini bir kaşık yardımıyla çıkartıp, çatal yardımıyla ezelim. Geri kalan tüm malzemeyi ekleyip karıştıralım.


3-SALSA SOS: Salsa adı üstünde oldukça keyifli bir sos.  Cipslerle de çok güzel gidiyor. Marketlerde kavanozlarda hazır şekilde satılıyor. Yok ben kendim yapacağım diyorsanız işte size güzel bir salsa sos tarifi:

Malzemeler:
3 adet orta boy concasse (küp doğranmış ve çekirdekleri çıkartılmış)  domates(Mevsimi değilse konserve de kullanabilirsiniz.)
2 adet  tatlı sivri biber ,1/2 adet chilie biber (küçük doğranmış)
1 küçük kutu domates püresi
1 adet kuru soğan(küp doğranmış)
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı limon suyu
Acı sos(isteğe bağlı)
Yarım yemek kaşığı toz şeker

Tüm malzemeleri karıştırın, karışımı servisten önce buzdolabında 2 saat bekletin, karıştırarak servis edin.






 FAJITA QUESADILLA


Malzemeler:
4-6 kişilik
4 adet derisiz tavuk göğsü
2 adet dolmalık kırmızı biber
2 adet dolmalık sarı biber
1 adet kuru soğan
5-6 diş sarımsak
10 dal taze kişniş
2 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri
2 adet acı chilie biberi
8 adet yuvarlak tortilla
Tuz, karabiber ,kimyon, kırmızı toz biber

Yapılışı:

Wok tavanız varsa tavuklarınızı bu tavada pişirmeyi tercih edin. Tavukları jülyen (ince şeritler halinde) dilimleyin. Sarı ve kırmızı dolmalık  biberleri de aynı şekilde kesin. Soğanları ay şeklinde doğrayın. Sarımsakları ve chilie biberleri ince kıyın.  Tavaya biraz sıvıyağı koyup önce tavukları soteleyin. Daha sonra sırasıyla soğan ve sarımsağı soteleyin. En son biberleri ilave edip yumuşayıncaya kadar soteleyin. Baharatlarla tatlandırın.

Bir adet  tortillanın üzerine tavuklu malzemenin ¼’ünü koyun.  Aynı şekilde rendelenmiş cheddar peyniri ve ince kıyılmış taze kişnişi üzerine serpiştirin. 2. Tortillayı üzerine kapatın. Yapışmaz bir tavayı ısıtın. Tortillaların şeklini  bozmadan önce bir yüzünü (yakmamaya dikkat edin) , sonra bir tabak yardımıyla ters yüz edip ikinci yüzünü pişirin. Bu şekilde servis tabağına alıp, dilimleyerek servis edin.













3 yorum:

  1. Sayfa güzel de....Tako maşası nerede bulabilirim .? Bilen varsa lütfen mil atsın.
    Ertuğrul Özkan
    bunakkaptan@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar, ısıya dayanıklı herhangi metal ya da slikon maşa kullanılabilir. Tako maşası diye adlandırılan özel bir maşa bulunmuyor.

      Sil
  2. Taco shell ..kızartmak için gerekli olan maşayı nereden bulabilirim

    YanıtlaSil