VOL-AU-VENT /VOLOVAN
Vol au vent Fransızca
bir deyiştir. Türkçe’ de volovan olarak okunur. Anlamı rüzgarda uçmak
demektir. Hazırlanan hamurun hafifliğini
tarif etmek için bu deyiş kullanılmaktadır. Paris’ de 1803 yılında açılan bir
pastanenin sahibi Carame’nin icadı olduğu söylenen bir çeşit puf böreğidir.
İstenilen şekilde kesilen iki parça
hamurun üst üste konularak pişirilmesinden oluşur. Üstteki hamurun ortasının
kesilmesi gerekir ki, piştikten sonra iç tarafında boşluk oluşsun ve bu boşluğa
da çeşitli malzemeler doldurulabilsin. Tatlı ve tuzlu olarak hazırlanabilir.
Sizlere humus ile
hazırladığım vol-au-vent tarifini vermek istiyorum. Bunun dışında bir çok meze
bu hamurun içine doldurulabilir ve yemek öncesinde , çay saatinde, açık büfede
şık bir aperatif olarak misafirlerinize sunabilirsiniz.
Malzemeler:
Vol-au-vent için
1 paket
dondurulmuş milföy hamuru
1 adet yumurta
Yapılışı:
Yumurtanın beyazı
ile akını ayırın. Milföy hamurlarını oda sıcaklığında biraz çözdürün. Yarısını istenilen
şekilde kesin. (Dört eşit parçaya bölüp kare şekil verebilirsiniz, ya da
yuvarlak kalıp veya çay bardağı ağzı ile kesebilirsiniz.) Diğer yarısını da
aynı şekilde kesip yuvarlağın ortasını daha küçük bir kalıpla , karenin keserek
çıkartın. Yumurta beyazın deliksiz hamurun kenarlarına sürüp ortası delik hamur
üste gelecek şekilde iki parçayı birbirine yapıştırın.
Üstteki parçanın
üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri
kızarana kadar pişirin.
Humus
Malzemeler:
2 su bardağı pişmiş nohut (kabukları
soyulmuş)
1 adet soğan
3 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon suyu
4 yemek kaşığı tahin
1 tutam kimyon(İsteğe bağlı)
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Nohudun kabuklarını soyun. Kabukları
soymanın en kolay yolu, haşladığınız nohutları direk buzlu, soğuk suyun içine
atın. Biraz bekletin, sonra avucunuzun içine aldığınız nohutları ovuşturun,
kabukların kolaylıkla soyulduğunuz göreceksiniz. Soğanları küp doğrayıp kavurun.
Tüm malzemeleri rondodan 2 ya da 3 parçaya bölüp geçirelim. Kıvamını
istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Daha akışkan isterseniz, yağ; daha ekşi
isterseniz limon ilave edebilirsiniz.
Üzerlerine süsleme amacıyla birer parça dereotu koyabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder