Meksika yemeklerinin ülkemizde çok
fazla bilindiği söylenemez. Aslında yemekleri damak tadı olarak bize çok yakın.
Bol baharatlı, acılı… Üstelik hazırlaması bizim yemeklere göre daha kolay ve
daha az zaman alıyor. Arkadaş toplantılarında kolaylıkla hazırlayabileceğiniz
ve eminim ki çok beğenilecek ve arkadaşlarınızı şaşırtacak iki tarif ve üç sos tarifi vereceğim sizlere. En kısa
zamanda denemenizi tavsiye ediyorum.
KIYMALI MEKSİKA FASÜLYESİ, TACO KAPLARI VE 3 ÇEŞİT SOS
Kıymalı Meksika Fasulyesi
Malzemeler:
500 gr. az yağlı kıyma
1 adet kuru soğan
5 yemek kaşığı sıvıyağı
3 diş sarımsak
1 kutu konserve Meksika fasulyesi
3 adet concasse(küp doğranmış ve
çekirdekleri çıkartılmış) domates
(Mevsiminde değilse konserve de
kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kimyon, toz kırmızı
biber (Marketlerde hazır fajita mix baharatı satılıyor. Bulabilirseniz onu da kullanabilirsiniz.)
Yarım su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Bir tavaya sıvıyağı koyup ısıtın. Küp şeklinde doğranmış soğanları kavurup ince
kıyılmış sarımsakları ekleyin. Daha sonra kıymayı ilave edip kavurmaya devam
edin. Domatesleri ve suyu ilave edip kapağını kapatın ve yaklaşık 15 dakika
kadar bu şekilde pişirin. Daha sonra suyu süzülmüş Meksika fasulyelerini ve
damak tadınıza göre baharatları ilave edin,
biraz daha bu şekilde pişirip ocaktan alın.
TACO KAPLARI
Malzemeler:
1 su bardağı beyaz un
Yarım su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı su
1 yumurta
Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Tüm malzemeyi bir kapta karıştırın.
Krep hamuruna benzer akıcı bir hamur olması gerekiyor. Küçük bir teflon tavayı
ısıtın, tavayı çok hafif yağlayarak krep
pişirir gibi iki taraflı pişirin. Bu ölçülerden yaklaşık 8 adet tako kabı çıkıyor.
Şekillendirme:
Taco kaplarına çeşitli yöntemlerle
şekil verebilirsiniz. Birinci yöntem; benim yaptığım gibi fırın ızgarasına
kreplerinizi asın ve 180 derece fırında tacolarınızı pişirin.
Bir diğer yöntem ise kızartarak
pişirmek. Orijinalinde çoğunlukla bu
yöntem kullanılıyor. Kızartma kabında yağı kızdırın, önce bir maşa yardımıyla
taco kreplerinin yarısını yağa sokup kızartın, sonra diğer yarısını. Böylelikle
istediğimiz istiridye şeklini vermiş oluyoruz.
Tacoların yanında sunabileceğimiz soslar:
1-EKŞİ KREMA(SOUR CREAM): Ülkemizde çok
alışılagelmiş bir lezzet değil. Ancak özellikle bol baharatlı Meksika
yemekleriyle çok yakışıyor. Kendimiz evde kolaylıkla hazırlayabiliriz.
Malzemeler:
70 gr. krema
3 yemek kaşığı ince rendelenmiş Japon
Turpu (Marketlerde ve pazarlarda bulabilirsiniz. Şekil olarak havucun biraz
kalını ve beyaz renklisi)
5-6 dal taze kişniş(İnce kıyılmış)
1,5 lime(yeşil limon) suyu
½ adet kırmızı Meksika Biberi(Chilie
biber)(İnce kıyılmış)
Tuz ve karabiber
Buradaki önemli püf noktası kremanın ve
kremayı çırpacağımız kabın soğuk olması. Kremayı çırptıktan sonra diğer
malzemeleri eklemeden önce buzdolabında bekletip, servisten hemen önce diğer
malzemeleri ekleyin.
2- GUACAMOLE SOS: Avokadodan yapılan lezzetli bir Meksika sosudur. Cipslerin yanında da
tüketilebilir.
Malzemeler:
2 adet olgun Avokado (Ülkemizde tam
olgunlaşmış avokado bulmak oldukça zor. Bunun için aldığınız avokadoları bir
gazete kağıdına sarıp bir kaç gün oda sıcaklığında bekletin. )
2 yemek kaşığı ince kıyılmış kırmızı
soğan
2 yemek kaşığı ince kıyılmış kişniş
1 diş ince kıyılmış sarımsak
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı ince kıyılmış Meksika
(Chilie)biberi
1 tatlı kaşığı krema
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Avokadoları ikiye bölüp çekirdeklerini
çıkartalım. İçlerini bir kaşık yardımıyla çıkartıp, çatal yardımıyla ezelim.
Geri kalan tüm malzemeyi ekleyip karıştıralım.
3-SALSA SOS: Salsa adı üstünde oldukça keyifli bir
sos. Cipslerle de çok güzel gidiyor. Marketlerde
kavanozlarda hazır şekilde satılıyor. Yok ben kendim yapacağım diyorsanız işte
size güzel bir salsa sos tarifi:
Malzemeler:
3 adet orta boy concasse (küp doğranmış
ve çekirdekleri çıkartılmış)
domates(Mevsimi değilse konserve de kullanabilirsiniz.)
2 adet
tatlı sivri biber ,1/2 adet chilie biber (küçük doğranmış)
1 küçük kutu domates püresi
1 adet kuru soğan(küp doğranmış)
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı limon suyu
Acı sos(isteğe bağlı)
Yarım yemek kaşığı toz şeker
Tüm malzemeleri karıştırın, karışımı
servisten önce buzdolabında 2 saat bekletin, karıştırarak servis edin.
FAJITA QUESADILLA
Malzemeler:
4-6 kişilik
4 adet derisiz tavuk göğsü
2 adet dolmalık kırmızı biber
2 adet dolmalık sarı biber
1 adet kuru soğan
5-6 diş sarımsak
10 dal taze kişniş
2 su bardağı rendelenmiş cheddar
peyniri
2 adet acı chilie biberi
8 adet yuvarlak tortilla
Tuz, karabiber ,kimyon, kırmızı toz
biber
Yapılışı:
Wok tavanız varsa tavuklarınızı bu
tavada pişirmeyi tercih edin. Tavukları jülyen (ince şeritler halinde)
dilimleyin. Sarı ve kırmızı dolmalık
biberleri de aynı şekilde kesin. Soğanları ay şeklinde doğrayın.
Sarımsakları ve chilie biberleri ince kıyın.
Tavaya biraz sıvıyağı koyup önce tavukları soteleyin. Daha sonra
sırasıyla soğan ve sarımsağı soteleyin. En son biberleri ilave edip
yumuşayıncaya kadar soteleyin. Baharatlarla tatlandırın.
Bir adet tortillanın üzerine tavuklu malzemenin ¼’ünü
koyun. Aynı şekilde rendelenmiş cheddar
peyniri ve ince kıyılmış taze kişnişi üzerine serpiştirin. 2. Tortillayı
üzerine kapatın. Yapışmaz bir tavayı ısıtın. Tortillaların şeklini bozmadan önce bir yüzünü (yakmamaya dikkat
edin) , sonra bir tabak yardımıyla ters yüz edip ikinci yüzünü pişirin. Bu
şekilde servis tabağına alıp, dilimleyerek servis edin.
Sayfa güzel de....Tako maşası nerede bulabilirim .? Bilen varsa lütfen mil atsın.
YanıtlaSilErtuğrul Özkan
bunakkaptan@gmail.com
Selamlar, ısıya dayanıklı herhangi metal ya da slikon maşa kullanılabilir. Tako maşası diye adlandırılan özel bir maşa bulunmuyor.
SilTaco shell ..kızartmak için gerekli olan maşayı nereden bulabilirim
YanıtlaSil