Translate

18 Kasım 2013 Pazartesi

PIRASA, PORTAKAL VE ELMALI BALKABAĞI ÇORBASI






Sonbaharın ve yaklaşan kış mevsiminin habercisi sebzelerden bir tanesidir balkabağı.  Tatlısı, çorbası, böreği, mantısı ve hatta köftesi bile yapılabilen nadir sebzelerdendir. Eskiden  tatlısından başka yerde kullanılabileceğini düşünmezdim hiç. Toplum olarak da bu sebzeyi tuzlu olarak tüketmeye fazla aşina olmadığımız için nasıl bir tatla karşılaşacağımı pek kestiremiyordum açıkçası. Ama yıllar geçtikçe ve benim yemek konusuna ilgim arttıkça balkabağının aslında ne kadar çok yerde kullanılabileceğini gördüm. Özellikle çorbasıyla ilgili yabancı kaynaklarda o kadar fazla tarif var ki insan gerçekten hangisini yapacağını şaşırıyor. En sonunda ben de bir çok tarifi okuyup kendime göre bir tarif oluşturdum. Çorba bir kaç çeşit sebze ve meyvenin birleşiminden oluştu.  Yeşil elma, portakal, pırasa, patates, kabak... Ve hepsinin tatlarının birbirine karışmasından ortaya çıkan lezzet tarif edilemez oldu. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. 2 yaşındaki oğlum bile çok sevdi :))





Malzemeler:
1 dilim balkabağı( iri küp şeklinde kesilmiş)
1 adet pırasanın beyaz kısmı (İnce doğranmış))
1 orta boy soğan(iri küp şeklinde doğranmış)
3 diş sarımsak (İrice doğranmış)
1 küçük boy patates(iri küp şeklinde kesilmiş)
½ yeşil elma(iri küp şeklinde doğranmış)
1 adet portakalın suyu
Tuz, beyazbiber (karabiber de olabilir)
1 Yemek kaşığı tereyağı
2 Yemek kaşığı sıvıyağı
8 su bardağı tavuk suyu ya da su

YAPILIŞI:
Sıvıyağı ve tereyağı tencerede eritin. Soğan ve pırasayı ekleyip bir kaç dakika soteleyin, daha sonra sarımsaklarla birlikte sotelemeye devam edin. Elma, patates ve kabakları da ilave edip iyice karamelize olana kadar sotelemeye devam edin. Daha sonra tavuk suyu veya suyu ekleyip önce yüksek ateşte su kaynayana kadar, daha sonra ocağın altını kısıp sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.  El blendırından geçirin, tuz ve biber ile tatlandırın, bir kaç dakika daha kaynatıp portakal suyunu ekleyip ocağın altını kapatın. İsteğe bağlı olarak krema da ilave edebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder