OGRATEN
(AU GRATIN) Fransızca’ dan İngilizce’ ye GRATIN olarak geçmiş bir kelime olup anlamı hafif üstü
kızartılmış demektir. Genellikle bunun için ekmek kırıntısı,
rendelenmiş peynir, yumurta, tereyağı kullanılır. Orijinalinde Fransız mutfağı’na ait olan bu
teknik tüm dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılır. Ana malzeme olarak bir çok sebze çeşidi, et,
makarna kullanılabilir. Un, tereyağı, süt ile beşamel hazırlanır, önceden
pişirilmiş ana malzemeyle karıştırılarak üzerinin kızarması için yukarıda
saydığımız malzemelerden biri ya da bir kaçı eklenip fırında pişirilir. Graten
genellikle kendi pişirme kabında servis edilir. Ana malzeme olarak makarna
kullanıldığında fırında makarna olur.Tavuk ya da et ile hazırlandığında ana yemek olarak
servis edilebilir.
Sebze
ile hazırlanan genellikle ızgara et, tavuk yanında servis edilir. Özellikle
kullanılan sebzeler; brokoli, lahana, mantar, ıspanak, mantar ve benim tarifini
vereceğim karnabahar. Tüm sebzeler aynı teknikle hazırlanıyor.
Öyle
lezzetli oluyor ki hani sebzeden haz etmeyeni bile mutlu eder diyebilirim.
1
adet karnabahar
Beşamel sos için:
3
yemek kaşığı tereyağı
3
yemek kaşığı un
3 su
bardağı süt
tuz,
karabiber, muskat rendesi
1,5
su bardağı kaşar peyniri rendesi (Üzeri için)
Hazırlanışı:
1
adet karnabaharı çiçeklerine ayırın (irice) ve diri kalacak şekilde haşlayın.
(Mümkünse kendi buharında) Diğer taraftan beşamal sosu hazırlayın;
Tereyağı
ve unu bir tencereye koyun, ve un kokusu gidip rengi altın sarısı oluncaya
kadar devamlı bir çırpıcıyla karıştırarak kavurun. Daha sonra azar azar sütü
ekleyip devamlı karıştırmaya devam edin. Muhallebi kıvamına gelince tuz,
karabiber ve muskat rendesi ile tatlandırın.
Ancak muskat rendesini 1 çay kaşığından fazla koymamaya özen gösterin,
aksi takdirde sosunuzun tadı acılaşabilir.
Haşlanan karnabaharlarınızı fırına dayanıklı kaba alın, üzerine beşamel
sosu dökün ve karıştırın. En üste peynir rendesini serpiştirip 180 derece
fırında üzeri iyice kızarana dek pişirin.
Afiyet
olsun...
Nefis bir yemek elinize saglik...
YanıtlaSilTeşekkürler, sevgiler
Sil