Translate

26 Ekim 2013 Cumartesi

KARNABAHAR OGRATEN (GRATEN)






OGRATEN (AU GRATIN)  Fransızca’ dan İngilizce’ ye  GRATIN olarak geçmiş bir kelime olup anlamı hafif üstü kızartılmış demektir.  Genellikle bunun için ekmek kırıntısı, rendelenmiş peynir, yumurta, tereyağı kullanılır.  Orijinalinde Fransız mutfağı’na ait olan bu teknik tüm dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılır.  Ana malzeme olarak bir çok sebze çeşidi, et, makarna kullanılabilir. Un, tereyağı, süt ile beşamel hazırlanır, önceden pişirilmiş ana malzemeyle karıştırılarak üzerinin kızarması için yukarıda saydığımız malzemelerden biri ya da bir kaçı eklenip fırında pişirilir. Graten genellikle kendi pişirme kabında servis edilir. Ana malzeme olarak makarna kullanıldığında fırında makarna olur.Tavuk ya da  et ile hazırlandığında ana yemek olarak servis edilebilir.
Sebze ile hazırlanan genellikle ızgara et, tavuk yanında servis edilir. Özellikle kullanılan sebzeler; brokoli, lahana, mantar, ıspanak, mantar ve benim tarifini vereceğim karnabahar. Tüm sebzeler aynı teknikle hazırlanıyor.

Öyle lezzetli oluyor ki hani sebzeden haz etmeyeni bile mutlu eder diyebilirim.


Malzemeler:

1 adet karnabahar

Beşamel sos için:
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
tuz, karabiber, muskat rendesi

1,5 su bardağı kaşar peyniri rendesi (Üzeri için)









Hazırlanışı:

1 adet karnabaharı çiçeklerine ayırın (irice) ve diri kalacak şekilde haşlayın. (Mümkünse kendi buharında) Diğer taraftan beşamal sosu hazırlayın;
Tereyağı ve unu bir tencereye koyun, ve un kokusu gidip rengi altın sarısı oluncaya kadar devamlı bir çırpıcıyla karıştırarak kavurun. Daha sonra azar azar sütü ekleyip devamlı karıştırmaya devam edin. Muhallebi kıvamına gelince tuz, karabiber ve muskat rendesi ile tatlandırın.  Ancak muskat rendesini 1 çay kaşığından fazla koymamaya özen gösterin, aksi takdirde sosunuzun tadı acılaşabilir.  Haşlanan karnabaharlarınızı fırına dayanıklı kaba alın, üzerine beşamel sosu dökün ve karıştırın. En üste peynir rendesini serpiştirip 180 derece fırında üzeri iyice kızarana dek pişirin.

Afiyet olsun...





2 yorum: