Bizim evde hareket çoktur. Çocukların
arkadaşlarını, arkadaş annelerini, bizim arkadaşlarımızı, aile büyüklerimizi
sık sık evimize çağırıp ağırlamaktan keyif alırız. Bu yüzden de mutfaktaki
fanuslarımızın (cam kapaklı kek standlarımız) içinde mutlaka çay, kahve yanına
bir tatlı, bir tuzlu çeşidimiz olur. E tabii benim ufaklıklara da hazır
gıdaları vermektense kendi hazırladığım mis gibi kekleri, kurabiyeleri
yedirmeyi her zaman tercih ederim.
Büyük, küçük herkesin kek sevdiği de düşünülürse, farklı kek tarifleri
araştırıp, pişirip bunları misafirlerim
ve çocuklarım için mutlaka evde hazır bulundururum. Bademli kek de herkes tarafından çok sevilen
ve özel istek üzerine sık sık pişirdiğim tariflerimden bir tanesi.
KAVRULMUŞ BADEMLİ KEK
Malzemeler:
1 su bardağı çiğ badem
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
1 çay bardağı sıvıyağı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
½ su bardağı+1 çorba kaşığı yoğurt
Üzeri için (İsteğe bağlı)
2 çorba kaşığı file badem
1 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.
(Turbo) Bademleri önceden ısıtılmış fırında altına yağlı kağıt serilmiş bir
fırın tepsisinde 7-8 dakika kavurun. Kavrulmuş bademleri soğuduktan sonra
rondoda toz haline getirin. Un, kabartma tozu ve tuzu harmanlayıp bir kaba
eleyin, toz bademleri karışıma ekleyin. Bir karıştırma kabında yumurta sarıları
ve şekeri köpük oluncaya kadar mikser ile 2-3 dakika çırpın. Sıvıyağı ekleyip 1
dakika daha çırpmaya devam edin. Yoğurdu ilave edip 1 dakika daha çırpın. Un
karışımını ekleyip karıştırın. Yumurta aklarını temiz bir kasede bir tutam tuz
ile iyice kabarana kadar çırpın. Kabaran yumurta aklarını kek hamuruna azar
azar ilave edip spatula ile alt üst ederek yavaşça hamura yedirin.
Kek kalıbını yağlayıp, unlayın. Kek
hamurunu döküp üzerine file badem ve toz şekeri serpiştirin, 55-60 dakika kadar
pişirin. Bir şiş çubukla pişip
pişmediğin kontrol etmeyi unutmayın. Soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp
servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder