Kültür olarak sofralarımızın her öğün baş tacı…
Beyazı, çavdarlısı, kepeklisi, tahıllısı... Yufka, tandır , taş fırın ekmeği,
lavaşı… Çeşitleri saymakla bitmez,
vazgeçilmez bir yiyecek. O’nsuz bir öğün
düşünemeyiz, düşünsek de doyduğumuzu anlamayız. Siz belki de yok canım olur mu öyle şey, ben
ekmek yemiyorum, formuma dikkat ediyorum, yesem de ölçülü yiyiyorum diyenlerden
olabilirsiniz, ancak ülkemizde
tartışmasız büyük çoğunluğumuz için ekmeksiz bir yaşam çok zor. Evet
geçtiğimiz yıllara göre özellikle büyük şehirlerimizde ekmek tüketim oranı
oldukça azaldı ancak yine de büyük bir kesimin en temel besin maddesi. Ben
kendi adıma konuşacak olursam her öğün aşırıya kaçmamak şartıyla soframda mutlaka
ekmek bulundururum.
Şimdi sizlere yapımı oldukça basit bir beyaz ekmek
tarifi vereceğim. Evde yapılan ekmeğin evin her tarafına sinmiş kokusunu hayal
edin ve hemen işe koyulun. Herkes evinde kolaylıkla yapabilir ve ailesine
güvenle yedirebilir.
BASİT BEYAZ
EKMEK
Malzemeler:
25 gr. yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker ya da 1,5 yemek kaşığı bal
2 tatlı kaşığı tuz
650 ml. Su
1 kg. un
Yapılışı:
Maya, şeker ya da balı oda sıcaklığındaki suyun
yarısı ile eritin.
Unu ve tuzu beraber eleyin, ortasını havuz gibi açıp
sıvı karışımı dökün. Un ve sıvıyı sıvı emilene dek karıştırın. Kalan suyu da
ekleyin ve yoğurmaya devam edin. (Gerekirse biraz daha su ilave edebilirsiniz)
Yuvarlayıp, içe doğru katlayarak 5 dakika daha
yoğurun, hamur elinize yapışmayacak kıvama gelecek. Gerekirse biraz
unlayabilirsiniz.
Hamuru yuvarlak hale getirin ve üzerine biraz un
serpin. Daha sonra bıçakla enine ve boyuna çizik atın. Bir tepsiye koyup üzerini kapatıp oda sıcaklığında
kabarmaya bırakın. (Yaklaşık 45 dakika)
Hamur yeterince kabardıktan sonra hızlıca
yumruklayarak gazını çıkartın. (1 dakika yeterli)
Hamuru 3-4 dakika daha yoğurup istediğiniz şekli
verin ve bir katı hacim kazanana kadar dinlendirin.
Ekmeğiniz üzerine hafifçe çizik atıp önceden
ısıtılmış 230 derece fırında pişirin. Ekmeğinizin boyutuna göre pişirme süresi
değişecektir. Hamuru iki parçaya bölüp pişirdiyseniz yaklaşık 25-30 dakika,
küçük yuvarlaklar şeklinde pişirdiyseniz
10-15 dakika da ekmekleriniz hazır olacaktır. Mümkün olduğunca fırının kapağını
açmadan kontrol etmeye özen gösterin.
Pişen ekmekleriniz fırından çıkarttıktan sonra 45
dakika kadar alt kısmı hava alacak şekilde
dinlendirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder