Translate

30 Ekim 2012 Salı

BASİT BEYAZ EKMEK





Kültür olarak sofralarımızın her öğün baş tacı… Beyazı, çavdarlısı, kepeklisi, tahıllısı... Yufka, tandır , taş fırın ekmeği, lavaşı…  Çeşitleri saymakla bitmez, vazgeçilmez bir yiyecek.  O’nsuz bir öğün düşünemeyiz, düşünsek de doyduğumuzu anlamayız.  Siz belki de yok canım olur mu öyle şey, ben ekmek yemiyorum, formuma dikkat ediyorum, yesem de ölçülü yiyiyorum diyenlerden olabilirsiniz, ancak ülkemizde  tartışmasız büyük çoğunluğumuz için ekmeksiz bir yaşam çok zor. Evet geçtiğimiz yıllara göre özellikle büyük şehirlerimizde ekmek tüketim oranı oldukça azaldı ancak yine de büyük bir kesimin en temel besin maddesi. Ben kendi adıma konuşacak olursam her öğün aşırıya kaçmamak şartıyla soframda mutlaka ekmek bulundururum.

Şimdi sizlere yapımı oldukça basit bir beyaz ekmek tarifi vereceğim. Evde yapılan ekmeğin evin her tarafına sinmiş kokusunu hayal edin ve hemen işe koyulun. Herkes evinde kolaylıkla yapabilir ve ailesine güvenle yedirebilir.  


BASİT BEYAZ EKMEK

Malzemeler:
25 gr. yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker ya da 1,5 yemek kaşığı bal
2 tatlı kaşığı tuz
650 ml. Su
1 kg. un

Yapılışı:

Maya, şeker ya da balı oda sıcaklığındaki suyun yarısı ile eritin.

Unu ve tuzu beraber eleyin, ortasını havuz gibi açıp sıvı karışımı dökün. Un ve sıvıyı sıvı emilene dek karıştırın. Kalan suyu da ekleyin ve yoğurmaya devam edin. (Gerekirse biraz daha su ilave edebilirsiniz)

Yuvarlayıp, içe doğru katlayarak 5 dakika daha yoğurun, hamur elinize yapışmayacak kıvama gelecek. Gerekirse biraz unlayabilirsiniz. 


Hamuru yuvarlak hale getirin ve üzerine biraz un serpin. Daha sonra bıçakla enine ve boyuna çizik atın.  Bir tepsiye koyup üzerini kapatıp oda sıcaklığında kabarmaya bırakın. (Yaklaşık 45 dakika)

Hamur yeterince kabardıktan sonra hızlıca yumruklayarak gazını çıkartın. (1 dakika yeterli)

Hamuru 3-4 dakika daha yoğurup istediğiniz şekli verin ve bir katı hacim kazanana kadar dinlendirin.

Ekmeğiniz üzerine hafifçe çizik atıp önceden ısıtılmış 230 derece fırında pişirin. Ekmeğinizin boyutuna göre pişirme süresi değişecektir. Hamuru iki parçaya bölüp pişirdiyseniz yaklaşık 25-30 dakika, küçük yuvarlaklar şeklinde pişirdiyseniz 10-15 dakika da ekmekleriniz hazır olacaktır. Mümkün olduğunca fırının kapağını açmadan kontrol etmeye özen gösterin.

Pişen ekmekleriniz fırından çıkarttıktan sonra 45 dakika kadar alt kısmı hava alacak şekilde  dinlendirin. 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder