Geçenlerde
sitemizde Acarkent Rotary Kulübü
tarafından Beykoz’un üreten kadınlarını teşvik ve desteklemeye yönelik kredi
uygulaması kapsamında ‘Elma Şenliği’
düzenlendi. Ve mis kokulu dalından yeni koparılmış elmalar, pekmezler satışa
sunuldu. Bizler de bu projeye destek olmak için
o güzelim elmalardan aldık, evimize getirdik. Sonrasında da düşünmeye
başladık tabii ki ne yapabiliriz, nasıl değerlendirebiliriz bunları diye.
Derken çok uzun sürmeden cafefernando Cenk Sönmezsoy ‘ un sanat eseri gibi hazırladığı ‘Elmalı Tart’ tarifi
aklıma geldi. Hemen işe koyuldum. Tüm malzemeler hazırdı. Hatta o gün öğleden sonra
da erkek kardeşime yemeğe gidilecekti, tartın yeri de çoktan hazırdı...
Malzemeler:
Tart hamuru için: (26
cm.lik tart kalıbı için)(Ben ölçüleri biraz arttırdım, Cenk 23 cm’lik kalıba
göre hazırlamıştı)
4 yemek kaşığı
çekilmiş badem
7 yemek kaşığı
toz şeker
2,5 su bardağı un
¼ çay kaşığı tuz
120 gr. tereyağı
Elmalı Harç için:
6 adet büyük elma
2 adet limonun
suyu
6 yemek kaşığı
şeker
1,5 yemek kaşığı
tarçın
1 yemek kaşığı
mısır nişastası.
Yapılışı:
Fırını önceden
190 derecede ısıtın. Mutfak robotunda un, badem, şeker ve tuzu karıştırın.
Buzdolabından yeni çıkarttığınız ve küp şeklinde kestiğiniz tereyağını robota
ekleyip ufalanana kadar karıştırın. Hamuru streç filme sarıp buzdolabında minimum
30 dakika dinlendirin. Böylece hamurun çekmesi ve küçülmesini azaltmış
olursunuz. Daha sonra hamuru kalıba döküp bastırarak yayın ve kenarlarını elinizle
düzeltin. Üzerine alüminyum folyo serin
ve bakliyat ile ağırlık yapıp fırında 15 dakika pişirin. (Blind baking) Daha
sonra en az 1 saat soğumaya bırakın.
Bu arada elmaları
soyup ince ince dilimleyin. Limon suyu, nişasta ve tarçın ile karıştırıp
soğuyan tart hamurunun üzerine dışarıdan içe doğru dikkatlice dizin.
Kasede kalan suyu
da tepesine döküp üzeri aliminyum folyo kapalı olarak önce 30 dakika sonra açık
olarak 15-20 dakika daha pişirin. Oda sıcaklığında servis edin. Yanına da bir
top vanilyalı dondurma nefis olabilirJ
En bayıldıgım tartlardan birisidir ! Yılbası zamanı bizim evi saran elma ve tarın kokusu geldi burnuma..Ellerinize saglık
YanıtlaSilTarçın ve elmanın birleştiğinde ortaya çıkan koku gerçekten müthiştir :))
Sil