Translate

17 Ekim 2012 Çarşamba

ELMALI TART





Geçenlerde sitemizde  Acarkent Rotary Kulübü tarafından Beykoz’un üreten kadınlarını teşvik ve desteklemeye yönelik kredi uygulaması kapsamında ‘Elma Şenliği’ düzenlendi. Ve mis kokulu dalından yeni koparılmış elmalar, pekmezler satışa sunuldu. Bizler de bu projeye destek olmak için  o güzelim elmalardan aldık, evimize getirdik. Sonrasında da düşünmeye başladık tabii ki ne yapabiliriz, nasıl değerlendirebiliriz bunları diye. Derken çok uzun sürmeden cafefernando Cenk Sönmezsoy ‘ un sanat eseri gibi hazırladığı ‘Elmalı Tart’ tarifi aklıma geldi. Hemen işe koyuldum. Tüm malzemeler hazırdı. Hatta o gün öğleden sonra da erkek kardeşime yemeğe gidilecekti, tartın yeri de çoktan hazırdı...

Malzemeler:
Tart hamuru için: (26 cm.lik tart kalıbı için)(Ben ölçüleri biraz arttırdım, Cenk 23 cm’lik kalıba göre hazırlamıştı)
4 yemek kaşığı çekilmiş badem
7 yemek kaşığı toz şeker
2,5 su bardağı un 
¼ çay kaşığı tuz
120 gr. tereyağı

Elmalı Harç için:
6 adet büyük elma
2 adet limonun suyu
6 yemek kaşığı şeker
1,5 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı mısır nişastası.

Yapılışı:
Fırını önceden 190 derecede ısıtın. Mutfak robotunda un, badem, şeker ve tuzu karıştırın. Buzdolabından yeni çıkarttığınız ve küp şeklinde kestiğiniz tereyağını robota ekleyip ufalanana kadar karıştırın.  Hamuru streç filme sarıp buzdolabında minimum 30 dakika dinlendirin. Böylece hamurun çekmesi ve küçülmesini azaltmış olursunuz. Daha sonra hamuru kalıba döküp bastırarak yayın ve kenarlarını elinizle düzeltin.  Üzerine alüminyum folyo serin ve bakliyat ile ağırlık yapıp fırında 15 dakika pişirin. (Blind baking) Daha sonra en az 1 saat soğumaya bırakın.
Bu arada elmaları soyup ince ince dilimleyin. Limon suyu, nişasta ve tarçın ile karıştırıp soğuyan tart hamurunun üzerine dışarıdan içe doğru dikkatlice dizin.

Kasede kalan suyu da tepesine döküp üzeri aliminyum folyo kapalı olarak önce 30 dakika sonra açık olarak 15-20 dakika daha pişirin. Oda sıcaklığında servis edin. Yanına da bir top  vanilyalı dondurma nefis olabilirJ



2 yorum:

  1. En bayıldıgım tartlardan birisidir ! Yılbası zamanı bizim evi saran elma ve tarın kokusu geldi burnuma..Ellerinize saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarçın ve elmanın birleştiğinde ortaya çıkan koku gerçekten müthiştir :))

      Sil