Translate

13 Kasım 2012 Salı

İKİ KAT ÇİKOLATALI BROWNİ



İKİ KAT ÇİKOLATALI BROWNİ

Çikolata sevenler buraya diyorum.

Browni deyince akan sular durur benim için diyenlerdenseniz  bu tarif tam sizlik olacaktır emin olun. Benim gibi browni fanatiği bir insan bunu söylüyorsa emin olun bir bildiği vardır. Tamam işte budur diyene kadar o kadar çok tarif üzerinde çalıştım, denemeler yaptım ki... Ama sonuçta istediğim tarife ulaştım. Çok mutlu oldum ve sizin de çok mutlu olmanızı istiyorum açıkçası :))  

Nasıl tarif edeyim bilemiyorum ama küçük bir parçasının bile ağzınızda yoğun çikolata tadı bıraktığı bir browni diyebilirim.


İçi nemli kalmış, dışı kabuk bağlamış...  Yedikçe çikolata parçacıkları geliyor ağzınıza. Hiç bitsin istemiyorsunuz, kimseyle paylaşmakta...

İster kare, ister diktörtgen kesin, ister açın içini, bir top dondurma koyun, browni sandwich yapın benim yaptığım gibi. Her türlüsü vazgeçilmez olacaktır emin olun. Hadi durmayın hemen deneyin.


Malzemeler:
330 gr  bitter çikolata
(150 gr.’ı eritilecek, 180 gr.’ı küçük parçalara bölünecek)
200 gr oda sıcaklığında tereyağı
180 gr (1+1/2 su bardağı) un
230 gr. beyaz toz şeker (1+1/3 su bardağı)
100 gr. esmer toz şeker (3/4 su bardağı)
3 adet oda sıcaklığında yumurta
½ çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı vanilya
2 yemek kaşığı ceviz içi

Yapılışı:
Fırını 160 derecede ısıtın. 20x20 ölçülerinde bir kare kalıbın içini hafif yağlayın.
Çikolatanın 150 gramını ve tereyağını benmari usulü* ya da mikrodalgada eritin.
Bir kaba un, tuz ve vanilyayı eleyin.
Diğer taraftan, 3 adet yumurta, toz şeker, esmer şekeri kabarıp hacmi artıncaya kadar yaklaşık 5 dakika mikserle çırpın. Eritilen çikolata ve tereyağı karışımını da ekleyerek yavaşça karıştırın.

Unu ilave edin. Biraz daha çırpın. Daha sonra parça çikolataları da ekleyip çok az karıştırın ve karışımı kalıba dökün, bir spatula yardımıyla yayın. Üzerine cevizleri serpiştirin.

Yaklaşık 50 dakika üzeri hafif çatlayana dek pişirin. İyice soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp servis yapın. Daha sonra servis yapacaksanız browniyi  ısıtıp biraz ılık servis yapmanızı tavsiye ederim.


*Benmari Usulü: Bir tencerenin içine su koyun ve suyu kaynatın. Daha sonra üzerine içine parçalanmış çikolataları koyduğunuz ısıya dayanıklı başka bir kap koyun. Ancak dikkat edin kabınız suya değmesin. (Çikolata eritirken çok önemli değil ama özellikle yumurta ile hazırlanan soslar  olduğunda yumurta pişebilir.) Böylece çikolatalar yavaşça erimeye başlayacaktır.  Eriyen çikolatayı fazla ocakta tutmamaya özen gösterin ve donmadan hemen kullanın.




2 yorum:

  1. Oyle bir anlatmissiniz ki. Bayildim. ayyy burda olsa da yesem. Ellerinize saglik olsun. Harika. Harika. Super.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim, keşke yakında olsaydınız da yapıp davet etseydim sizi çaya :))

      Sil