İKİ KAT ÇİKOLATALI BROWNİ
Çikolata sevenler buraya diyorum.
Browni deyince akan sular durur benim için diyenlerdenseniz bu tarif tam sizlik olacaktır emin olun. Benim gibi browni fanatiği bir insan bunu söylüyorsa emin olun bir bildiği vardır. Tamam işte budur diyene kadar o kadar çok tarif üzerinde çalıştım, denemeler yaptım ki... Ama sonuçta istediğim tarife ulaştım. Çok mutlu oldum ve sizin de çok mutlu olmanızı istiyorum açıkçası :))
Nasıl tarif edeyim bilemiyorum ama küçük bir
parçasının bile ağzınızda yoğun çikolata tadı bıraktığı bir browni diyebilirim.
İçi nemli kalmış, dışı kabuk bağlamış... Yedikçe çikolata parçacıkları geliyor
ağzınıza. Hiç bitsin istemiyorsunuz, kimseyle paylaşmakta...
İster kare, ister diktörtgen kesin,
ister açın içini, bir top dondurma koyun, browni sandwich yapın benim yaptığım
gibi. Her türlüsü vazgeçilmez olacaktır emin olun. Hadi durmayın hemen deneyin.
Malzemeler:
330 gr bitter çikolata
(150 gr.’ı eritilecek, 180 gr.’ı küçük
parçalara bölünecek)
200 gr oda sıcaklığında tereyağı
180 gr (1+1/2 su bardağı) un
230 gr. beyaz toz şeker (1+1/3 su
bardağı)
100 gr. esmer toz şeker (3/4 su
bardağı)
3 adet oda sıcaklığında yumurta
½ çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı vanilya
2 yemek kaşığı ceviz içi
Yapılışı:
Fırını 160 derecede ısıtın. 20x20
ölçülerinde bir kare kalıbın içini hafif yağlayın.
Çikolatanın 150 gramını ve tereyağını
benmari usulü* ya da mikrodalgada eritin.
Bir kaba un, tuz ve vanilyayı eleyin.
Diğer taraftan, 3 adet yumurta, toz
şeker, esmer şekeri kabarıp hacmi artıncaya kadar yaklaşık 5 dakika mikserle
çırpın. Eritilen çikolata ve tereyağı karışımını da ekleyerek yavaşça
karıştırın.
Unu ilave edin. Biraz daha çırpın. Daha
sonra parça çikolataları da ekleyip çok az karıştırın ve karışımı kalıba dökün,
bir spatula yardımıyla yayın. Üzerine cevizleri serpiştirin.
Yaklaşık 50 dakika üzeri hafif
çatlayana dek pişirin. İyice soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp servis yapın.
Daha sonra servis yapacaksanız browniyi
ısıtıp biraz ılık servis yapmanızı tavsiye ederim.
*Benmari Usulü: Bir tencerenin içine su koyun ve
suyu kaynatın. Daha sonra üzerine içine parçalanmış çikolataları koyduğunuz
ısıya dayanıklı başka bir kap koyun. Ancak dikkat edin kabınız suya değmesin.
(Çikolata eritirken çok önemli değil ama özellikle yumurta ile hazırlanan
soslar olduğunda yumurta pişebilir.)
Böylece çikolatalar yavaşça erimeye başlayacaktır. Eriyen çikolatayı fazla ocakta tutmamaya özen
gösterin ve donmadan hemen kullanın.
Oyle bir anlatmissiniz ki. Bayildim. ayyy burda olsa da yesem. Ellerinize saglik olsun. Harika. Harika. Super.
YanıtlaSilÇok çok teşekkür ederim, keşke yakında olsaydınız da yapıp davet etseydim sizi çaya :))
Sil