Kışın en sevilen
sebzelerinden biri oldu benim için balkabağı. Çorbası, tuzlusu, tatlısı hepsi
de birbirinden lezzetli ve besleyici. Eskiden balkabağı demek sadece kabak
tatlısı demekti benim için ve birçok kişi için de öyledir eminim.. Fakat yıllar
geçtikçe ve benim mutfağa olan ilgim arttıkça balkabağına aslında ne kadar da
haksızlık ettiğimi anladım. Hem tatlıya, hem tuzluya yakışan bir lezzet
olduğunu keşfettim. Ve şimdi, hazır mevsimi de gelmişken bu sebzenin hakkını
veriyorum ve her 2-3 günde bir farklı şekillerde hazırlıyorum. Şimdi sizlere vereceğim balkabağı keki tarifi
aslında biraz şundan, biraz bundan koyayım, balkabağına bu da yakışır bunu da
ekleyeyim diyerek ortaya çıktı. Mutlaka deneyin, misafirlerinize, çocuklarınıza
ikram edin derim.
Malzemeler:
1,5 su bardağı (3
dilim) balkabağı püresi
2 su bardağı un
(elenmiş)
1 su bardağı
tozşeker
1 çay kaşığı
karbonat
1 çay kaşığı
kabartma tozu
½ çay kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı tarçın
3 adet yumurta
(oda sıcaklığında)
100 gr. tereyağı
(oda sıcaklığında yumuşamış)
3 çorba kaşığı
yoğurt
2 yemek kaşığı
portakal suyu
3 yemek kaşığı
irice doğranmış ceviz içi
Hazırlanışı:
Kabakları irice doğrayın ve az su ile
bir tencerede pişirin. Piştikten sonra rondo yada el blendırı kullanarak püre
haline getirin.
Fırını 180°’ye ayarlayın. Derin bir kabın
içinde yumurtaları şeker ile birlikte köpük haline gelinceye mikserle yaklaşık
3-4 dakika çırpın. Yoğurt, portakal
suyu, tereyağı ve 1 su bardağı kabak püresini de ilave edip 2-3 dakika daha
çırpın. Diğer taraftan bir kaba un, karbonat ve
kabartma tozunu eleyin, tuzu ekleyip harmanlayın. Unlu karışımı kabaklı
karışıma ekleyip bir spatula ile alttan üste doğru yavaşça karıştırın,
cevizleri de ekleyin. Karışımı yağlanmış ve unlanmış kalıba dökün. Üzerine
kalan yarım bardak kabak püresini uzunlamasına döküp, bir çöp şiş ile zig zag
çizin. Önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin. Pişip pişmediğini
keke bir çöp şiş batırarak kontrol edin. Pişen keki soğuduktan sonra kalıptan
çıkartıp servis edin.
Not: Keki 3-4 gün buzdolabında taze
saklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder