BAKLAGİLLİ KARA LAHANA ÇORBASI
Kara lahana, eski adı Yunanca'dan gelen 'lahananın' , çoğunlukla Doğu Karadeniz Bölgesi'n de yetişen bir cinsidir. Bu yüzden özellikle Karadenizliler'in yemeklerinde kullanmayı tercih ettikleri bir lahana çeşitidir, faydaları saymakla bitmez. En önemli faydası, kansere karşı çok önemli bir koruyucu olduğudur. Kansızlığı, ses kısıklığını giderir, vücutta biriken toksinleri dışarı atmaya yardımcı olur, idrar söktürücüdür. Vücuttaki şekeri düşürür, kabızlığı giderir, astımda faydalıdır, göğüs ucu çatlaklarını giderir, sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir.
Sonuç olarak diğer bütün sebzeler gibi kara lahana da oldukça faydalı bir sebzedir anlaşıldığı üzere. Daha önce de bahsettiğim gibi bahçemin ufak bir bölümünde sebze yetiştiriyorum. Bu yaz ortası birden bire büyük yapraklı bir bitki bitiverdi bahçemde. Bu kara lahanaydı. Ben ekmemiştim, babam deneme amaçlı tohumlarını almış, atmış ve o da yerini oldukça sevimiş olacaktı ki 1,5-2 ay içerisinde inanılmaz derecede büyümeyebaşladı. Ben kestikçe daha da fazla yapraklanıyordu. Bunun üzerine ben de karalahana ile değişik tarifler aramaya koyuldum. Birazdan tarifini vereceğim çorba tamamen bahçemdeki
karalahanalarla farklı ne yapabilirim diye düşünürken ortaya çıktı. Elimdeki malzemelere de bir göz attım. Acı
biber vardı, soğan, sarımsak, salça her
zaman var, derin dondurucumda pişmiş olarak sakladığım her çeşit baklagilim
bulunmakta. Nasıl bir kombinasyon
yapabilirim diye düşündüm, kara lahananın ekşiliği biraz daha arttırılırsa
güzel olur hem de acıya yakışı dedim kendi kendime,. Limon suyu, sumak ekledim,
pişirdim. Sonuç; tahminimden de güzel oldu. Acı-ekşi tatları seviyorsanız
mutlaka deneyin derim. İşte tarif:
1 bağ kara lahana
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 adet acı biber (chilie ise 1 adet,
sivri kullanacaksanız 2 adet)
1 küçük boy kırmızı kapya biber
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı sumak
1,5 litre tavuk suyu(Tavuk bulyon da
kullanabilirsiniz.)
1,5 su bardağı haşlanmış nohut veya
mercimek veya siyah fasulye
Yapılışı:
Soğanı küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı, biberleri küçük küp şeklinde
doğrayın. Karalahanaları sapları da
dahil olmak üzere ince kıyın. Derin bir tencereye zeytinyağını koyun, sırasıyla
soğanları, sarımsakları ve biberleri atıp kavurun. Bu aşamada biraz tuz ve karabiber
koyabilirsiniz. Daha sonra ince kıyılmış karalahanaları atıp kavurmaya devam edin.
Lahanalar yumuşayana kadar kavurmaya devam edin. Sıcak tavuk suyunu, tuz, sumak
ekleyip lahanalar iyice pişene kadar kısık ateş kaynatalım., pişmeye yakın
baklagili ve limon suyunu ekleyelim. Biraz daha kaynatıp altını kapatalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder