ERİŞTELİ TAVUK
ÇORBASI
Son bir kaç gündür kışın yaklaştığını
iyice hisseder olduk. Oysaki bu sene kış
hiç gelmeyecek gibiydi sanki. Kışlıkları
çıkartmaya bile elimiz varmamıştı. Ancak kış artık kapıda, evler ısıtılmaya,
dışarı çıkarken montlar, kabanlar giyilmeye başlandı. Durum böyle olunca da
öğünlerde illaki dumanı tüten bir kase çorba aranır oldu. Mercimek mi, domates
mi, tarhana mı, sebze mi? Sizin tercihiniz hangisi olursa olsun birazdan
tarifini vereceğim çorba eminim büyük küçük herkesin hoşuna gidecektir. Üstelik
tavuk suyuna, içinde sebze de var, erişte de.
Bu aslında Amerikalılar’ın meşhur
Chicken Noodle Soup tarifi.
Malzemeler:
1 bütün tavuk ya da iki adet tavuk budu
(Tavuk suyu için)
1 adet tavuk göğsü (Haşlanmış ve küp
şeklinde doğranmış)(Çorbanın içine koymak için)
1 adet havuç (Küçük küp şeklinde
doğranmış)
1 adet kereviz sapı (Küçük küp şeklinde
doğranmış) (Marketlerde paket içinde satılanlardan kullanacaksanız 1 adet
yeterli, ancak köküyle beraber aldığımız bizim alışkın olduğumuz kerevizin
sapını kullanacaksanız iki tane kerevizin sapını-düzgün olmalarına dikkat edin-
kullanabilirsiniz.)
1 orta boy soğan (Küp şeklinde
doğranmış)
3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
2 dal taze kekik
2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
2 su bardağı erişte ya da istediğiniz
çeşit taze ya da kuru makarna. (Ben evde kendi yaptığım taze tagliatelli
makarnayı kullandım)
Tuz, karabiber
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Bu çorba lezzetini kesinlikle tavuk
suyunu hazırlarken içine koyduğunuz malzemelerden alıyor. Peki lezzetli bir
tavuk suyu nasıl hazırlanır? Geniş bir tencereye tavuk etinizi koyun. İçine
üzerini kaplayana kadar soğuk su ilave edin.
Daha sonra içine 1 adet kereviz sapı 2 adet pırasa, 1 havuç, 1 soğanı
gelişigüzel kesin, tencereye ekleyin. Bir adet defne yaprağı, 2-3 adet tane
karabiber, 1 baş sarımsak, 2 dal taze kekik ve maydanoz da koyun. Önce altını
açın kaynatın, sonra kısın ve bırakın yavaş yavaş kaynasın, kıvam alsın. Suyun
üzerinde biriken köpükleri alın.
Yaklaşık 1 saat sonra ocağı kapatın. Başka bir kaba çok ince bir süzgeç
yardımıyla tavuk suyunu süzün.
Bu arada ayrı bir tencereye
zeytinyağını koyup kızdırın, soğanları koyup hafif yumuşayıncaya kadar kavurun,
sonra sırasıyla sarımsak, havuç ve kereviz saplarını ilave edin. Biraz daha
kavurduktan sonra tavuk suyunu ilave edin, tuz ve karabiber ile tatlandırın.
Sonrasında kıyılmış taze kekik erişte/makarna ve tavukları ilave edin ve iyice
yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Altını kapadıktan sonra içine
kıyılmış maydanozu atıp karıştırın ve servis edin.
Çok güzel görünüyor. :) Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilNot: İzniniz olursa bir kaç tarifi sitemizde yayınlamak isteriz. Gerçekten paylaşılması gereken güzel tarifleriniz var. Site üzerinden dönüş yapmanız yeterli. Sağlıcakla.