Translate

26 Eylül 2012 Çarşamba

LİME, FESLEĞEN VE KAVRULMUŞ BADEMLİ BİSCOTTİ






Fesleğeni  çorbalarımda , makarnalarımda ,salatalarımda  kullanmayı çok severim. Yazın bahçemde, kışın mutfakta saksımda mutlaka yemyeşil yapraklı, mis kokulu fesleğenim olur. Yazın fazlasını pesto sos yapar, buzluğa atar, kışın çıkartır makarnalarıma, etlerime sos olarak kullanırım, çorbalarımı tatlandırırım.  Geçen gün internette dolaşırken bir tarif oldukça dikkatimi çekti; ‘Fesleğenli Biscotti’ Uzun zamandır da biscotti yapmamıştım ve son bir iki haftadır da hep aklımdaydı. Fakat okulların açılma telaşı, bir de çocukların hastalığı derken ancak bugün yapma  fırsatı bulabildim.

Zaman zaman bloğumda farklı biscotti reçetelerine yer vereceğim. Şimdi ilki internetteki bir blogdan ilham alarak hazırladığım lime, fesleğen ve kavrulmuş bademli biscotti. Pişerken ve yerken fesleğenin mis gibi kokusu ve tadının kavrulmuş bademle uyumunu hissedeceğiniz ve eminim ki bir kere yapıp yedikten sonra sıkça yapacağınız tarifler arasına girecek bir lezzet olacak.
Siteden ilham aldım fakat tarifi kendime göre uyarladım. Ve işte tarif;

LİME, FESLEĞEN VE KAVRULMUŞ BADEMLİ BİSCOTTİ

Malzemeler

110 gr. tereyağı (Yarım su bardağı) (oda sıcaklığında)
1 su bardağı tozşeker
3,5 su bardağı un (Kıvamına göre  biraz daha ekleyebilirsiniz)
1 su bardağı kavrulmuş fındık
4 adet yumurta (Üç yumurta hamura konulacak, bir tanesi üste sürülmek üzere ayrılacak)
¼ tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı ince doğranmış fesleğen
1 adet lime kabuğu rendesi (Limon da kullanabilirsiniz)



Yapılışı:
Bademleri önceden ısıtılmış 200 derece fırında renk değiştirene kadar pişirin. Fırından çıkartıp soğutun. Bu arda fırının ısısını 180 dereceye düşürün.

Unu, kabartma tozu, vanilya ve tuzu birlikte bir kaba eleyin. Şeker ve tereyağını birlikte köpük olana dek çırpın. Daha sonra üç yumurtayı teker teker  karışıma ilave edip iyice çırpın. Unlu karışımı ekleyip iyice karıştırın. Fesleğen ve bademleri ekleyip biraz daha karıştırmaya devam edin. Dikkat edin bademler parçalanmasın.

Fırın tepsisine pişirme kağıdı koyun. Karışımı iki parçaya bölün. Her biri yaklaşık 30 cm. uzunluğunda,  5 cm. genişliğinde iki rulo yapın ve tepsiye aralıklı olarak koyun. Ruloların üstüne hafif bastırarak düzleştirin. Kalan yumurtayı hafifçe çırpıp ruloların üzerine sürün ve üzerine bolca tozşeker serpin.  Fırına koyun ve yaklaşık 25 dakika pişirin. 25. Dakikanın sonunda fırından çıkartın ve soğumaya bırakın.  Bu arada fırının derecesini de 150 dereceye düşürün
Soğuduktan sonra istediğiniz kalınlıkta dilimleyip(verev ya da düz) fırın ızgara teline dizin ve 30 dakika daha pişirin.

Hava almayacak bir kapta yaklaşık 1 hafta saklayabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Elinize saglik olsun. Hep merak ederdim bunlari ama hic arastirmadim . Sekerli olanina bakmisyim onun da yapimi uzun gelmisti. Hazir alinandan ev yapimi daha iyi.. Tesekkurler..

    YanıtlaSil
  2. Aslında o kadar kolay ki yapımı, bir kere yaptınız mı inanın dışarıdan almak istemeyeceksiniz. Yapımı da hiç öyle uzun değil, ki siz de bu işlerle yakından ilgilenen biri olarak eminim çok kolay bir şekilde yaparsınız. Bir deneyin derim. Bir tarifim daha var, onun yağ oranı biraz daha düşük,yakında paylaşacağım. Sevgiler,

    YanıtlaSil