Bunu biz bayanlardan başkasının anlaması imkansız zaten. Beyler kışın, hayatım bu yemeğin içindeki domates senin yazın hazırladığın konserveden mi, bu menemenin tadı ne güzel, herhalde senin yazın hazırladığın menemen sostan demiyor:)) Çocukların zaten farkında olması imkansız.
Ama güzel telaşlar bunlar, ben bu hazırlıkları çok seviyorum, bizim evde Ağustos ayının ikinci yarısında bu telaş başlar. Annemin evindeyken de aynı durum vardı, tabii o zaman benim pek telaşlandığım söylenemezdi J
Ben bir haftadır kendimi bu
işe kendimi adamış bulunmaktayım. Domates konservelerim hazır, bir de biber ve
domatesten oluşan bildiğimiz menemen sostan da hazırladım. Eminim herkesin kendine göre bir tarifi
vardır. Benimki şu şekilde:
10 kg. Çanakkale yumurta
domates
1 kg köy biberi
2 çorba kaşığı kaya tuzu
Yeterince sıvıyağı
Öncelikle domatesleri
doğramakla işe başlıyoruz. Domateslerin kabuklarını soyuyoruz. Kabukları
soymanın en kolay yöntemi şu şekilde; domateslerin taban kısmına çok
derine inmeden bıçakla bir artı işareti çizelim. Diğer taraftan tencerede su
kaynatalım. Bir tarafta da buzlu su hazırlayalım. Kaynayan suya
domatesleri atalım. Yaklaşık 30-45 saniye tencerede tuttuktan sonra alıp hemen
buzlu suya atalım. Kabukların çok kolay soyulduğunu göreceksiniz. daha fazla
tutarsanız domates pişmeye başlar bu da hem kabuklarının zor soyulmasına hem de
domatesi düzgün kesememenize sebep olur.
Daha sonra kabukları soyulmuş
domateslerin çekirdeklerini temizliyoruz ve concasse (küp şeklinde) doğruyoruz.
Diğer taraftan biberlerimizi
ince ince doğruyoruz. Sıvıyağda biberleri kavuruyoruz, doğranmış domates ve
tuzumuzu ekleyip yarım saat pişiriyoruz. Domates konservesindeki gibi kaynar
haldeyken kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirip bir gün
bu şekilde bekletip iyice vakumlanmasını sağlıyoruz. Daha sonra konserveleri
dolabımıza ya da kilerimize yerleştiriyoruz.
Bu sosu ben kışın çorbalarıma,
çeşitli yemeklere katıyorum. Tabii ki menemen yaptığımı söylememe gerek yok.
Sizlere de kolay gelsin ve
şimdiden afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder