Translate

5 Eylül 2012 Çarşamba

HUMUS



Humus nohut ve  tahine (susamın ezilerek ve çeşitli işlemlere tabi tutularak akıcı yağ haline getirilmiş şekli),limon suyu, sarımsak,tuz,kimyon,sarımsak,zeytinyağı eklenerek yapılan bir Ortadoğu mezesidir. Houmous ve Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça nohut demektir.

Ortadoğu, Türkiye yanısıra humus Amerika ve Avrupa'da da son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Dip adı verilen, cips, sebze, kıtır ekmeğin batırılarak yendiği bir ürün olmuştur. Ülkemizde ise yemeklerden önce iştah açıcı bir atıştırma, meze, Hatay yöresinde ise domates ve salatalık ile yenen bir kahvaltılık olarak dahi tüketilir.

Malzemeler:

2 su bardağı pişmiş nohut (kabukları soyulmuş)
1 adet soğan 
3 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon suyu
4 yemek kaşığı tahin
1 tutam kimyon(İsteğe bağlı)
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Nohutun kabuklarını soyalım. Kabukları soymanın en kolay yolu, haşladığınız nohutları direk buzlu, soğuk suyun içine atın. Biraz bekletin, sonra avucunuzun içine aldığınız nohutları ovuşturun, kabukların kolaylıkla soyulduğunuz göreceksiniz. Soğanları küp doğrayıp kavuralım. Tüm malzemeleri rondodan 2- ya da 3 parçaya bölüp geçirelim. Kıvamını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Daha akışkan isterseniz, yağ; daha ekşi isterseniz limon ilave edebilirsiniz. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine benim yaptığım gibi sıvı yağda az kırmızı toz biberle kavrulmuş dolmalık çam fıstığı ya da doğranmış pastırma kavurup üzerine dökebilirsiniz. Özellikle Hatay yöresinde üzerine çam fıstığı ile servis edilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder