Translate

26 Eylül 2012 Çarşamba

LİME, FESLEĞEN VE KAVRULMUŞ BADEMLİ BİSCOTTİ






Fesleğeni  çorbalarımda , makarnalarımda ,salatalarımda  kullanmayı çok severim. Yazın bahçemde, kışın mutfakta saksımda mutlaka yemyeşil yapraklı, mis kokulu fesleğenim olur. Yazın fazlasını pesto sos yapar, buzluğa atar, kışın çıkartır makarnalarıma, etlerime sos olarak kullanırım, çorbalarımı tatlandırırım.  Geçen gün internette dolaşırken bir tarif oldukça dikkatimi çekti; ‘Fesleğenli Biscotti’ Uzun zamandır da biscotti yapmamıştım ve son bir iki haftadır da hep aklımdaydı. Fakat okulların açılma telaşı, bir de çocukların hastalığı derken ancak bugün yapma  fırsatı bulabildim.

Zaman zaman bloğumda farklı biscotti reçetelerine yer vereceğim. Şimdi ilki internetteki bir blogdan ilham alarak hazırladığım lime, fesleğen ve kavrulmuş bademli biscotti. Pişerken ve yerken fesleğenin mis gibi kokusu ve tadının kavrulmuş bademle uyumunu hissedeceğiniz ve eminim ki bir kere yapıp yedikten sonra sıkça yapacağınız tarifler arasına girecek bir lezzet olacak.
Siteden ilham aldım fakat tarifi kendime göre uyarladım. Ve işte tarif;

LİME, FESLEĞEN VE KAVRULMUŞ BADEMLİ BİSCOTTİ

Malzemeler

110 gr. tereyağı (Yarım su bardağı) (oda sıcaklığında)
1 su bardağı tozşeker
3,5 su bardağı un (Kıvamına göre  biraz daha ekleyebilirsiniz)
1 su bardağı kavrulmuş fındık
4 adet yumurta (Üç yumurta hamura konulacak, bir tanesi üste sürülmek üzere ayrılacak)
¼ tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı ince doğranmış fesleğen
1 adet lime kabuğu rendesi (Limon da kullanabilirsiniz)



Yapılışı:
Bademleri önceden ısıtılmış 200 derece fırında renk değiştirene kadar pişirin. Fırından çıkartıp soğutun. Bu arda fırının ısısını 180 dereceye düşürün.

Unu, kabartma tozu, vanilya ve tuzu birlikte bir kaba eleyin. Şeker ve tereyağını birlikte köpük olana dek çırpın. Daha sonra üç yumurtayı teker teker  karışıma ilave edip iyice çırpın. Unlu karışımı ekleyip iyice karıştırın. Fesleğen ve bademleri ekleyip biraz daha karıştırmaya devam edin. Dikkat edin bademler parçalanmasın.

Fırın tepsisine pişirme kağıdı koyun. Karışımı iki parçaya bölün. Her biri yaklaşık 30 cm. uzunluğunda,  5 cm. genişliğinde iki rulo yapın ve tepsiye aralıklı olarak koyun. Ruloların üstüne hafif bastırarak düzleştirin. Kalan yumurtayı hafifçe çırpıp ruloların üzerine sürün ve üzerine bolca tozşeker serpin.  Fırına koyun ve yaklaşık 25 dakika pişirin. 25. Dakikanın sonunda fırından çıkartın ve soğumaya bırakın.  Bu arada fırının derecesini de 150 dereceye düşürün
Soğuduktan sonra istediğiniz kalınlıkta dilimleyip(verev ya da düz) fırın ızgara teline dizin ve 30 dakika daha pişirin.

Hava almayacak bir kapta yaklaşık 1 hafta saklayabilirsiniz.

23 Eylül 2012 Pazar

PARMESANLI-DEREOTLU TUZLU KURABİYELER








Bu kurabiye tuzlu ama tam kıyır kıyır dediğimiz, ağızda eriyen cinsten . Tereyağı oranı biraz fazla olduğu için böyle bana göre biraz tadımlık bir kurabiye . Ama bir taraftan da çok da lezzetli olduğunu itiraf etmem gerekir. Tarif, içindeki bir çok tarifi severek yaptığım ve her zaman hemen her türlü ürününü beğenerek aldığım Beyaz Fırın tarafından çıkartılmış ‘Beyaz Fırın’dan Yeni Çıkmış Kurabiyeler’ kitabından alıntı. Ben sadece şeklini yuvarlayarak yaptım, kitapta merdane ile açıp kurabiye kalıplarıyla şekil veriliyor.  Pişirdim, kutuya koydum ve arkadaşıma giderken hediyelik yaptım.

PARMESANLI-DEREOTLU TUZLU KURABİYELER

Malzemeler:

1 su bardağı tereyağı
1,5 su bardağı un
¼ çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı kırmızı toz biber(isteğe bağlı acı da kullanabilirsiniz.)
¼ çay kaşığı tuz
1,5 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
1 adet yumurta sarısı(kurabiyelerin üzerine sürmek için)
1/2 su bardağı ince rendelenmiş ya da toz parmesan peyniri
Dolmalık fıstık, susam veya çörekotu


Yapılışı:

Fırınınızı 165-170 dereceye ayarlayıp ısıtın.
Tereyağını eritin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Tüm malzemeyi derin bir kabın içerisinde 1-2 dakika karıştırın, yoğurun. Buzdolabında 35-40 dakika dinlendirin. Buzdolabında çıkartın,  ceviz  büyüklüğünde koparttığınız hamurları yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine  aralıklı olarak dizin.  Üzerlerine fırçayla yumurta sarısı sürüp dolmalık fıstık, çörekotu ya da susam serpin. 10-12 dakika pişirin ve fırından çıkarıp soğumaya bırakın.










TUZLU KURU PASTA


Hani çocukluğumuzdan beri pastanelerden alınan tuzlu kurabiyeler vardır ya. O kurabiyenin tadı değişik olur ve eminim büyük küçük herkes tarafından çok sevilir.  Her gün Bir Ev yemeği Menüsü grubundan sevgili Burcu Koçak Altun bu kurabiyenin tarifini verip fotoğrafını gruba göndermeseydi açıkçası yapmak aklıma gelmezdi. Fakat kendisi öyle güzel anlatıp fotoğraflamıştı ki ertesi gün kendimi bu kurabiyeyi denemekten alıkoyamadım. Ve gerçekten kendisinin de dediği gibi o sevdiğimiz pastane kurabiyesi tadında oldu, ağızda dağıldı. Teşekkürler Burcu Hanım.





TUZLU KURU PASTA

Malzemeler:
125 gr. margarin (Oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta(Bir tanesinin sarısı pastaların üzerine sürmek için ayrılacak)
3 yemek kaşığı yoğurt (tepeleme olmamalı)
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (Hamur sert olmamalı)

Yapılışı:
Tüm malzemeleri derin bir kabın içine koyup yoğurun. Çok sert olmayacak kıvamda bir hamur elde edin. İstediğiniz kuru pasta şeklini verip, üzerlerine yumurta sarısı sürün. Üzerine çörek otu, susam ne isterseniz serpin,  önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin. Soğuduktan sonra servis edin.

22 Eylül 2012 Cumartesi

SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI





Sonbaharın gelmesiyle birlikte halk arasında yeşil karnabahar olarak bilinen brokoli de market ve pazarlardaki yerini almaya başladı. Brokoli ; ülkemizde  salatası, çorbası, zeytinyağlısı, etlisi olmak üzere çeşitli şekillerde tüketilen betakaroten, kalsiyum ve C vitamini deposu bir sebzedir.  Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, antibiyotik vazifesi görür. Bir çok önemli hastalığın tedavisinde brokolinin içerdiği bazı maddeler kullanılmaktadır. Gördüğünüz gibi brokolinin faydaları saymakla bitmiyor. Hazır mevsimi de gelmişken bu sebzeyi sofralarımızdan eksik etmeyelim, türlü şekillerde hazırlayıp küçük büyük herkese sunalım. İlerleyen günlerde brokoli ile hazırlanan başka lezzetli tariflere de yer vereceğim bloğumda. İlk olarak çorbasıyla başlamak istiyorum. Bu çorbayı ben çocuklara da içirmeyi sevdiğimden genellikle süt ilavesiyle hazırlıyorum. Siz  süt yerine su oranını artırıp krema katarak da hazırlayabilirsiniz. Çorbanın su miktarını da sevdiğiniz yoğunluğa göre azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz.




SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI

Malzemeler:
6-7 çiçek brokoli (İrilerinden)
1 orta boy kuru soğan
1 küçük boy patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süt
3 su bardağı tavuk suyu ya da su
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Brokoli çiçeklerini saplarıyla beraber yıkayın. Soğanı ve patatesi  büyük küp şeklinde doğrayın.
Derin bir tencereye zeytinyağı koyup ısıtın Soğanlar biraz kavurup brokolileri ekleyin. Tuz, karabiber ekleyip kavurmaya devam edin. Patatesleri ekleyip çok az daha kavurun. Daha sonra tavuk suyu/suyu ekleyin, brokoliler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin, blendırdan geçirin. Tencereyi tekrar ocağa koyup sıcak sütü ekleyin. Bir kaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın.

Üzerine garnitür olarak;
1 diş sarımsağın kabuklarını soyun. Brokoli çiçeklerini küçük parçalara ayırın.
 Küçük bir yanmaz tavaya çok az zeytinyağı koyun, bir diş sarımsağı aromasını bırakması için biraz soteleyin, daha sonra sarımsağı tavadan alın, brokolileri atıp soteleyin. Yaklaşık 1-1,5 dakika soteledikten sonra tavadan çıkartıp fazla yağını çekmesi için kağıt havlunun üzerine alın. Servis kasesine aldığınız çorbanızın üzerine birer parça koyun.


20 Eylül 2012 Perşembe

KİMYONLU SARI MERCİMEK ÇORBASI


Sonbaharın habercisi yağmurlu ve serin havanın kendisini hissettirmeye iyice başladığı bu günlerde  dumanı tüten çorba kaseleri de sofralarımızdaki yerini almaya başladı.

Bizde çorba sever bir aile olarak  her gün bir çorba yapılmaya başlandı bile.   Bir gün domates, bir gün şehriye, bir gün sebze, birgün mercimek...

Mercimek kültürümüzün vazgeçilmez önemli besin maddelerinden bir tanesidir. Mercimeğin çeşitlerinden türlü yemekler, çorbalar, börekler, köfteler yapılır. Sarısı, yeşili, kırmızısı hangi rengi olursa olsun mercimek bol lifli yapısı ve yüksek oranda protein içermesi nedeniyle büyük-küçük herkesin tüketmesi gereken bir besindir.  Başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, magnezyum, bakır ,çinko, sodyum ve fosfor mineralleri açısından da zengindir. 
Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücut direncini artırır,  vücuda enerji verir . Anne sütünü artırır, kansızlığa iyi gelir. Kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur, bağırsakları çalıştırır.

Faydaları saymakla bitmeyen mercimeği sofralarımızdan eksik etmeyelim.



KİMYONLU SARI MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:

1,5 su bardağı sarı mercimek
8 su bardağı et ya da tavuk suyu
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
1/2 tatlı kaşığı kimyon
Tuz, karabiber
3 yemek kaşığı sıvıyağı

Yapılışı:
Mercimekleri soğuk suda en az 15 dakika bekletin.  Yıkayıp iyice suyunu süzün. Soğanları, havucu ve patatesi doğrayın. Derin bir tencerede  sıvıyağı ısıtın, soğanları hafifçe kavurun, sonra havuçları atıp kavurmaya devam edin. Sırasıyla mercimekleri, en son da patatesleri koyup biraz daha kavurun. Sıcak et ya da tavuk suyunu ekleyin, tuz, karabiber ve kimyonunu ilave edin, sebzeler ve mercimek iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Daha sonra el blendırı yardımıyla sebzeleri ve mercimeği ezin.