Translate

19 Kasım 2012 Pazartesi

ERİŞTELİ TAVUK ÇORBASI (CHICKEN NOODLE SOUP)


ERİŞTELİ TAVUK ÇORBASI


Son bir kaç gündür kışın yaklaştığını iyice hisseder olduk. Oysaki bu sene  kış hiç  gelmeyecek gibiydi sanki. Kışlıkları çıkartmaya bile elimiz varmamıştı. Ancak kış artık kapıda, evler ısıtılmaya, dışarı çıkarken montlar, kabanlar giyilmeye başlandı. Durum böyle olunca da öğünlerde illaki dumanı tüten bir kase çorba aranır oldu. Mercimek mi, domates mi, tarhana mı, sebze mi? Sizin tercihiniz hangisi olursa olsun birazdan tarifini vereceğim çorba eminim büyük küçük herkesin hoşuna gidecektir. Üstelik tavuk suyuna, içinde sebze de var, erişte de.  Bu aslında  Amerikalılar’ın meşhur Chicken Noodle Soup tarifi.

Malzemeler:
1 bütün tavuk ya da iki adet tavuk budu (Tavuk suyu için)
1 adet tavuk göğsü (Haşlanmış ve küp şeklinde doğranmış)(Çorbanın içine koymak için)
1 adet havuç (Küçük küp şeklinde doğranmış)
1 adet kereviz sapı (Küçük küp şeklinde doğranmış) (Marketlerde paket içinde satılanlardan kullanacaksanız 1 adet yeterli, ancak köküyle beraber aldığımız bizim alışkın olduğumuz kerevizin sapını kullanacaksanız iki tane kerevizin sapını-düzgün olmalarına dikkat edin- kullanabilirsiniz.)
1 orta boy soğan (Küp şeklinde doğranmış)
3 diş sarımsak (ince kıyılmış)
2 dal taze kekik
2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
2 su bardağı erişte ya da istediğiniz çeşit taze ya da kuru makarna. (Ben evde kendi yaptığım taze tagliatelli makarnayı kullandım)
Tuz, karabiber
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Bu çorba lezzetini kesinlikle tavuk suyunu hazırlarken içine koyduğunuz malzemelerden alıyor. Peki lezzetli bir tavuk suyu nasıl hazırlanır? Geniş bir tencereye tavuk etinizi koyun. İçine üzerini kaplayana kadar soğuk su ilave edin.  Daha sonra içine 1 adet kereviz sapı 2 adet pırasa, 1 havuç, 1 soğanı gelişigüzel kesin, tencereye ekleyin. Bir adet defne yaprağı, 2-3 adet tane karabiber, 1 baş sarımsak, 2 dal taze kekik ve maydanoz da koyun. Önce altını açın kaynatın, sonra kısın ve bırakın yavaş yavaş kaynasın, kıvam alsın. Suyun üzerinde biriken köpükleri alın.  Yaklaşık 1 saat sonra ocağı kapatın. Başka bir kaba çok ince bir süzgeç yardımıyla tavuk suyunu süzün.
Bu arada ayrı bir tencereye zeytinyağını koyup kızdırın, soğanları koyup hafif yumuşayıncaya kadar kavurun, sonra sırasıyla sarımsak, havuç ve kereviz saplarını ilave edin. Biraz daha kavurduktan sonra tavuk suyunu ilave edin, tuz ve karabiber ile tatlandırın. Sonrasında kıyılmış taze kekik erişte/makarna ve tavukları ilave edin ve iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Altını kapadıktan sonra içine kıyılmış maydanozu atıp karıştırın ve servis edin.



1 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor. :) Ellerinize sağlık.

    Not: İzniniz olursa bir kaç tarifi sitemizde yayınlamak isteriz. Gerçekten paylaşılması gereken güzel tarifleriniz var. Site üzerinden dönüş yapmanız yeterli. Sağlıcakla.

    YanıtlaSil