Translate

19 Ekim 2012 Cuma

KAVRULMUŞ BADEMLİ KEK





Bizim evde hareket çoktur. Çocukların arkadaşlarını, arkadaş annelerini, bizim arkadaşlarımızı, aile büyüklerimizi sık sık evimize çağırıp ağırlamaktan keyif alırız. Bu yüzden de mutfaktaki fanuslarımızın (cam kapaklı kek standlarımız) içinde mutlaka çay, kahve yanına bir tatlı, bir tuzlu çeşidimiz olur. E tabii benim ufaklıklara da hazır gıdaları vermektense kendi hazırladığım mis gibi kekleri, kurabiyeleri yedirmeyi her zaman tercih ederim.  Büyük, küçük herkesin kek sevdiği de düşünülürse, farklı kek tarifleri araştırıp, pişirip  bunları misafirlerim ve çocuklarım için mutlaka evde hazır bulundururum.  Bademli kek de herkes tarafından çok sevilen ve özel istek üzerine sık sık pişirdiğim tariflerimden bir tanesi.


KAVRULMUŞ BADEMLİ KEK

Malzemeler:

1 su bardağı çiğ badem
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
1 çay bardağı sıvıyağı
2 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış, oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
½ su bardağı+1 çorba kaşığı yoğurt


Üzeri için (İsteğe bağlı)
2 çorba kaşığı file badem
1 yemek kaşığı  toz şeker


Yapılışı:
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. (Turbo) Bademleri önceden ısıtılmış fırında altına yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisinde 7-8 dakika kavurun. Kavrulmuş bademleri soğuduktan sonra rondoda toz haline getirin. Un, kabartma tozu ve tuzu harmanlayıp bir kaba eleyin, toz bademleri karışıma ekleyin. Bir karıştırma kabında yumurta sarıları ve şekeri köpük oluncaya kadar mikser ile 2-3 dakika çırpın. Sıvıyağı ekleyip 1 dakika daha çırpmaya devam edin. Yoğurdu ilave edip 1 dakika daha çırpın. Un karışımını ekleyip karıştırın. Yumurta aklarını temiz bir kasede bir tutam tuz ile iyice kabarana kadar çırpın. Kabaran yumurta aklarını kek hamuruna azar azar ilave edip spatula ile alt üst ederek yavaşça hamura yedirin.

Kek kalıbını yağlayıp, unlayın. Kek hamurunu döküp üzerine file badem ve toz şekeri serpiştirin, 55-60 dakika kadar pişirin.  Bir şiş çubukla pişip pişmediğin kontrol etmeyi unutmayın. Soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder