Bu kurabiye tuzlu
ama tam kıyır kıyır dediğimiz, ağızda eriyen cinsten . Tereyağı oranı biraz
fazla olduğu için böyle bana göre biraz tadımlık bir kurabiye . Ama bir taraftan
da çok da lezzetli olduğunu itiraf etmem gerekir. Tarif, içindeki bir çok
tarifi severek yaptığım ve her zaman hemen her türlü ürününü beğenerek aldığım
Beyaz Fırın tarafından çıkartılmış ‘Beyaz Fırın’dan Yeni Çıkmış Kurabiyeler’ kitabından
alıntı. Ben sadece şeklini yuvarlayarak yaptım, kitapta merdane ile açıp
kurabiye kalıplarıyla şekil veriliyor. Pişirdim,
kutuya koydum ve arkadaşıma giderken hediyelik yaptım.
PARMESANLI-DEREOTLU TUZLU KURABİYELER
Malzemeler:
1 su bardağı
tereyağı
1,5 su bardağı un
¼ çay kaşığı
kabartma tozu
1 çay kaşığı
kırmızı toz biber(isteğe bağlı acı da kullanabilirsiniz.)
¼ çay kaşığı tuz
1,5 yemek kaşığı
ince kıyılmış dereotu
1 adet yumurta
sarısı(kurabiyelerin üzerine sürmek için)
1/2 su bardağı
ince rendelenmiş ya da toz parmesan peyniri
Dolmalık fıstık,
susam veya çörekotu
Yapılışı:
Fırınınızı
165-170 dereceye ayarlayıp ısıtın.
Tereyağını eritin
ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Tüm malzemeyi derin bir kabın içerisinde
1-2 dakika karıştırın, yoğurun. Buzdolabında 35-40 dakika dinlendirin.
Buzdolabında çıkartın, ceviz büyüklüğünde koparttığınız hamurları
yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine
aralıklı olarak dizin. Üzerlerine
fırçayla yumurta sarısı sürüp dolmalık fıstık, çörekotu ya da susam serpin.
10-12 dakika pişirin ve fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Burcu, bugun Poyraz icin bunu pisirdim ama sikayetciyim cok lezzetli oldu, rejimde oldugum halde kendim de yedim :)
YanıtlaSilyaptigim degisiklikler:
- Yarim olcu yaptim, asiri cok olmasin diye ama aslinda gerek yokmus, o kadar da fazla olmuyor. Yarim oldu ile 10-12 tane minik kurabiye cikti.
- Burada (dubai) dere otu bulamadim, kuru kekik koydum onun yerine. Dere otu ile eminim daha lezzetli olur. Buldugumda oyle de deneyecegim.
- Unun yarisini tam bugday unu yaptim. bence cok guzel oldu.
Tesekkurler tarif icin. Digerleirni de ara ara deneyecegim sana geri bildirim yaparim :)
Bence bu kurabiyeler çocuklardan çok büyüklerin tercih edebileceği lezzette maalesef :(( Eline sağlık, farklı bir şekilde denemişşsin, tam buğday unuyla da deneyeceğim bir gün mutlaka. Sevgiler, Burcu
YanıtlaSil