Translate

18 Eylül 2012 Salı

HUMUS VOL-AU-VENT




VOL-AU-VENT /VOLOVAN

Vol au vent Fransızca bir deyiştir. Türkçe’ de volovan olarak okunur. Anlamı rüzgarda uçmak demektir.  Hazırlanan hamurun hafifliğini tarif etmek için bu deyiş kullanılmaktadır. Paris’ de 1803 yılında açılan bir pastanenin sahibi Carame’nin icadı olduğu söylenen bir çeşit puf böreğidir. İstenilen  şekilde kesilen iki parça hamurun üst üste konularak pişirilmesinden oluşur. Üstteki hamurun ortasının kesilmesi gerekir ki, piştikten sonra iç tarafında boşluk oluşsun ve bu boşluğa da çeşitli malzemeler doldurulabilsin.  Tatlı ve tuzlu olarak hazırlanabilir.

Sizlere humus ile hazırladığım vol-au-vent tarifini vermek istiyorum. Bunun dışında bir çok meze bu hamurun içine doldurulabilir ve yemek öncesinde , çay saatinde, açık büfede şık bir aperatif olarak misafirlerinize sunabilirsiniz.


Malzemeler:

Vol-au-vent için
1 paket dondurulmuş milföy hamuru
1 adet yumurta

Yapılışı:
Yumurtanın beyazı ile akını ayırın. Milföy hamurlarını oda sıcaklığında biraz çözdürün. Yarısını istenilen şekilde kesin. (Dört eşit parçaya bölüp kare şekil verebilirsiniz, ya da yuvarlak kalıp veya çay bardağı ağzı ile kesebilirsiniz.) Diğer yarısını da aynı şekilde kesip yuvarlağın ortasını daha küçük bir kalıpla , karenin keserek çıkartın. Yumurta beyazın deliksiz hamurun kenarlarına sürüp ortası delik hamur üste gelecek şekilde iki parçayı birbirine yapıştırın.

Üstteki parçanın üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Humus

Malzemeler:

2 su bardağı pişmiş nohut (kabukları soyulmuş)
1 adet soğan 
3 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limon suyu
4 yemek kaşığı tahin
1 tutam kimyon(İsteğe bağlı)
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Nohudun kabuklarını soyun. Kabukları soymanın en kolay yolu, haşladığınız nohutları direk buzlu, soğuk suyun içine atın. Biraz bekletin, sonra avucunuzun içine aldığınız nohutları ovuşturun, kabukların kolaylıkla soyulduğunuz göreceksiniz. Soğanları küp doğrayıp kavurun. Tüm malzemeleri rondodan 2 ya da 3 parçaya bölüp geçirelim. Kıvamını istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Daha akışkan isterseniz, yağ; daha ekşi isterseniz limon ilave edebilirsiniz. 

Üzerlerine süsleme amacıyla birer parça dereotu koyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder